Προειδοποίηση Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

Προειδοποίηση Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

Αυστηρό μήνυμα για την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στέλνει ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. 

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung που μεταδίδει η DW, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έχει ξεκινήσει πλέον η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. 

«Το καλοκαίρι μιλούσαμε ακόμη για Grexit, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική», όπως λέει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά». Παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνον τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος». Διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο κοινοτικός επίτροπος. Ο ίδιος τονίζει την ίδια ώρα ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί πάντως, σύμφωνα με την SZ, απευθύνει την εξής προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ». Για τον ίδιο το 2015 ήταν ήδη αρκετά σύνθετο και γι΄ αυτό το λόγο το 2016 θα πρέπει να είναι «μια χρονιά των λύσεων».

Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρεται και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «το 2015 η Ευρώπη απάντησε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά και με εγωισμό». Η προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει τροφή στους λαϊκιστές. «Θα πρέπει όμως να προστατεύσουμε την Ευρώπη από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση για να πετύχουν τους στόχους τους».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο