current views are: 7

14 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση10:24

Στο Eurogroup το ασφαλιστικό – Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή η πρόταση της Αθήνας – Παραμένει το ΔΝΤ

Σε εξέλιξη βρίσκεται τo Eurogroup στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης για την Ελλάδα το ασφαλιστικό. 

 

Δημοσίευση 10:24’

Σε εξέλιξη βρίσκεται τo Eurogroup στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης για την Ελλάδα το ασφαλιστικό. 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται τo Eurogroup στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης για την Ελλάδα το ασφαλιστικό. 

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. 

Στο πλαισιο αυτό θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το παρών στο σημερινό Eurogroup έδωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4. 

Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης τοποθετούνται σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. 

Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε:

Εχω κανει περιοδείες σε έξι άλλες πρωτεύουσες, έχουμε συζητήσει για οικονομικά θέματα και όπου πήγα με ακουσαν με συμπάθεια. 

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και στην διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα:

‘Οπως σημείωσε ”υπάρχουν θέματα ανοιχτά σε ό,τι αφορά π.χ. το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρώ ότι όλα αυτά εγκριθούν και υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ειμαι ευτυχής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και μένουμε αυτό”.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι όταν τελειώσει η πρώτη αξιολογήση, θα αρχίσουμε τη συζήτηση για το χρεος.  ”Δεν μπορώ να σας πω για χρονοδιαγράμματα. Το ξέρω ότι όλοι εργάζονται σκληρά”, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ”σοβαρή” την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό:

Είναι μια σοβαρή πρόταση και είναι προφανές ότι έχουν εργαστεί σκληρα. Το θέμα είναι για την βιωσιμότητά του και το αν θα χρειαστούν χρήματα απο τον κρατικό προυπολογισμό. Πρέπει να δούμε αν θα είναι βιώσιμη λύση. Δεν υπάρχει κάτι απτό για σήμερα. Θα κάνουμε έναν απολογισμό που βρίσκεται η διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε επίσης για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λέγοντας: ”Μου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Το αποδέχεται πλήρως η Ελλάδα αυτό”. 

Για την αναγκαιότητα μιας αξιόπιστης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε ως ”βασικό θέμα” της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έκανε λόγο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε, στη σημερινή συνεδρίαση θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και τον τρόπο που θα κλείσουμε την αξιολόγηση με έμφαση στο ασφαλιστικό.

Έχει υποβληθεί ένα σχέδιο, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, θέλουμε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση, η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, από το καλοκαίρι έχουν ψηφιστεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Αυτός είναι ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την είσοδο σε έναν ενάρετο κύκλο, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και στη συνέχεια να μιλήσουμε για το δημόσιο χρέος.

«Επαναλαμβάνω, ότι για την επίτευξη των παραπάνω χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα δούμε τις αναγκαίες παραμέτρους είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες στο θέμα αυτό», κατέληξε.

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας ”εποικοδομητικές” τις συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι κατανοητή η καθυστέρηση της αξιολόγησης. 

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι ηΕλλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.


σχετικα αρθρα