Του το είχαν ξεκαθαρίσει ήδη από τις στάσεις στην τουρνέ που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Το ΔΝΤ δεν φεύγει και αυτό δεν είναι κάτι που διαπραγματεύεται». Κάπως έτσι ο Έλληνας Υπουργός κατάλαβε και ποια είναι τα όρια που έχει στην διαπραγμάτευση. Και πολύ απλά είναι στενά, διότι οποτεδήποτε θέλουν οι δανειστές μπορούν να χαλαρώνουν τα λουριά και αντιθέτως να τα σφίγγουν. 

Και μπορεί με το ΔΝΤ η κυβέρνηση να έφαγε το πρώτο «καπέλωμα», από την άλλη πλευρά, όμως στο θέμα του ασφαλιστικού ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σοβαρή την πρόταση τη κυβέρνησης. «Φαίνεται πως οι Έλληνες έχουν δουλέψει πάνω σε αυτή -συμπλήρωσε- πρέπει όμως να εξετάσουμε κατά πόσο θα επιβαρύνει η όλη μεταρρύθμιση τον προϋπολογισμό, αυτό είναι το πιο σημαντικό». 

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε συγχαρητήρια στη χώρα μας για τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει αναφερόμενος στη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και στα δημοσιονομικά θέματα. Βέβαια ο Ολλανδός απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος όσον αφορά στα χρονικά όρια και τόνισε: «Ξέρω μόνο τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν τα πράγματα, αλλά όχι τους χρόνους. Όπως σας είπα και την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα η διαδικασία θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες». Βέβαια τώρα ξέρουμε ότι το «μήνες» αφορά και την διαπραγμάτευση για το χρέος, σε κάθε περίπτωση όμως η διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα επιστρέψει αφού ολοκληρωθεί ικανοποιητικά για την Ουάσιγκτον η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η βιωσιμότητα του χρέους». Αυτά επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών. Όπως εξήγησε, για το ΔΝΤ η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι σχεδόν επιβεβλημένη, καθώς απορροφά το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που σύμφωνα με τις μελέτες του Ταμείου θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης επιβεβαίωσε ότι στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 Ιανουαρίου, ο η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Εντύπωση πάντως προκάλεσε -στη συνέντευξη μετά το τέλος του Eurogroup- η ιδιαίτερη αναφορά των Ευρωπαίων (ήταν σχεδόν προσβλητική για τη χώρα μας) στον κρατισμό που εξακολουθεί να διέπει τον δημόσιο τομέα της Ελλάδας. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι θέμα ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών να μην τοποθετούνται σε επιτελικές θέσεις κομματικά στελέχη. Τόνισε ότι το θέμα τέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την υπόμνηση ότι «θα πρέπει να σταματήσει» το φαινόμενο των αυξήσεων των μισθών σε ανώτατα στελέχη δημοσίων οργανισμών. Η τοποθέτηση έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς μόλις χθες μαθεύτηκε ότι η σύζυγος του αδελφού του Πρωθυπουργό, κυρία Αθανασία Ψαρουδάκη, τοποθετήθηκε ως μετακλητή στο γραφείο του Χρήστου Σπίρτζη. Επιπλέον ήταν μόλις πριν μερικές ημέρες που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που τοποθετεί σε υψηλότερα κλιμάκια με μεγαλύτερους μισθούς στους μετακλητούς και τους διοικητικούς παράγοντες που διορίζει μία κυβέρνηση. Ακριβώς αυτούς δηλαδή που οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να σταματήσουν αν πριμοδοτούνται. 

Όσον αφορά τη ρευστότητα τη χώρας μας, ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Φεβρουάριο το πράγματα μπορεί να αποδειχθούν πιο «σφιχτά», γι αυτό και παρότρυνε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση. Όπως εξήγησε η πρώτη δόση των 16 δισ. έχει καταβληθεί πλήρως στην Ελλάδα, ενώ από τα 10 δισ. που είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δεν θα χρειαστούν. Ενημέρωσε πάντως ότι τα κεφάλαια που υπολείπονται για το τρίτο πακέτο βοήθειας είναι 64,6 δισ. 

Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε να μην σταματήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ της Ελλάδας, τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι παράγοντες ανησυχούν μήπως έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, ιδίως τώρα που έρχονται τα πιο δύσκολα μέτρα.