Ο Standard and Poor's υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Πολωνίας, στο BBB+, εκτιμώντας ότι διάφοροι νόμοι που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση οδηγούν στην «εξασθένιση θεσμών-κλειδιών».

Η υποβάθμιση συνοδεύεται από «αρνητική προοπτική», κάτι που σημαίνει ότι ο SP ενδέχεται να προχωρήσει εκ νέου σε μείωση του αξιόχρεου της χώρας «μέσα στους προσεχείς 24 μήνες», εάν οι δημόσιες δαπάνες ή η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Βαρσοβία επιδεινωθούν, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή.

Ο SP επικαλείται στο σκεπτικό του τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων που προώθησε το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Πολωνίας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τη γνώμη μας ότι το σύστημα θεσμικών ελέγχων και αντίβαρων υπονομεύθηκε» μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μεταξύ άλλων πλήττουν τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να «εργάζεται με αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τρόπο», ενώ ο οίκος επικαλείται επίσης το νέο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, που εκχωρεί τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τους επικεφαλής τους.