ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κακάο και ο καφές αυξάνουν... τον ΦΠΑ στο γάλα

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2016, 09:26 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2016, 09:27
Το κακάο και ο καφές αυξάνουν... τον ΦΠΑ στο γάλα
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τα... σουβλάκια με καρυκεύματα ή πιπεριές, που φορολογούνται με 23% και όχι 13% στο χασάπικο, την τυρόπιτα με κρέμα (23%) ή με τυρί (23%), το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει εγκύκλιο με διευκρινίσεις και για το γάλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά το... αλαλούμ με τα σουβλάκια με καρυκεύματα ή πιπεριές, που φορολογούνται με 23% και όχι 13% στο χασάπικο, την τυρόπιτα με κρέμα (23%) ή με τυρί (23%), το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει εγκύκλιο με διευκρινίσεις και για το... γάλα και ειδικότερα για τα ροφήματα με βάση αυτό.

Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, το γάλα με κακάο ή καφέ θα φορολογείται με 23% και όχι 13%, όπως το απλό ή ζαχαρούχο γάλα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ:

•Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 03 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας του Κεφ. 4, μεταξύ άλλων εκείνα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 0402 ήτοι, γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 13%,

•Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα προϊόντα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 2202 ήτοι, σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 23% .

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί και με ελέγχους σχετικά με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς η εγκύκλιος αναφέρει:

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη και το συντελεστή Φ.Π.Α. των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα, που αναφέρονται στην παρούσα. Οι αρμόδιες Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε διεξαγωγή εκ των υστέρων ελέγχων στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α. στα εν λόγω είδη.