Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς στο ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς τις διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε, δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για ενστάσεις του Ταμείου επί της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με διαρροές» Ωστόσο παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ βάζει ψηλά τον πήχη τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα δημοσιονομικά. 

Κατ’ αρχάς ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ταξιδιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Εξήγησα στους ομολόγους μου, ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων πάει καλύτερα από πέρυσι. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είπε και συνέχισε:

Και με τους έξι υπουργούς που συναντήθηκα, είχαν ανοιχτά τα αυτιά τους. Και οι έξι – μερικοί και από τους πιο δύσκολους- εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα και όχι να προσθέτουμε προβλήματα. Αυτή η άποψη εκφράστηκε και από τους τρεις θεσμούς στο Eurogroup.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στάση του ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας αιχμές, για τις διαρροές ότι απορρίπτει το ασφαλιστικό. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχη για να συμμετάσχει, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το δημοσιονομικά. Μας ανησυχούν οι διαρροές που είχαμε την περασμένη περίοδο, για τις προθέσεις του. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν είναι δικές του οι διαρροές αυτές. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε:

Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί τις διαρροές περί ασφαλιστικού, ή αλλιώς να τις διαψεύσει.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει σελίδα σε ένα, σε δύο μήνες, εάν δεν ρυθμίσουμε το χρέος» είπε και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση. «Πρέπει να δουλεύουμε με χρονοδιαγράμματα. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν τελείωναν ποτέ οι αξιολογήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.

«Πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά, σχολίασε. Πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως δεν έχει στα χέρια του επίσημη ένσταση των δανειστών για το ασφαλιστικό. «Δεν έχω κανένα επίσημο έγγραφο στα χέρια μου. Για αυτό αναφέρθηκα στις διαρροές, πρέπει να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτές είναι διαρροές που προέρχονται από το ίδιο, ή εάν είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» τόνισε.  

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καλυφθεί ο στόχος στα δημοσιονομικά για το 2015. Ως προς τα στοιχεία που ζητούν οι δανειστές για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, κατά τον κ. Τσακαλώτο έχουν να κάνουν «βασικά με το δημοσιονομικό, το πώς θα κλείσει το 2016 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο – το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό- ενώ ζητούν και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, πώς δηλαδή θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό με τις αλλαγές που προτείνουμε».