Την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η επαναφορά εξαίρεσης - waiver - από την ΕΚΤ, η χαλάρωση και τελικά εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η συμπερίληψη της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση χρέους.

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε αναφορά και στις επιπτώσεις του προσφυγικού στη ΕΕ, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας στην ΕΕ, στις διαφορετικές απόψεις κρατών-μελών για την τραπεζική ένωση, στη προσαρμογή της Κίνας στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, στους γεωπολιτικούς κίνδυνους στη Μέση Ανατολή.

Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο – σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής - και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή - αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου να υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Διότι δεν μπορεί από μόνη της η νομισματική πολιτική, όσο καινοτόμος και αποτελεσματική και αν είναι, να επιτύχει όλους τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ο κ. Στουρναρας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης ανέφερε ότι είτε με αριστερά είτε με δεξιά διακυβέρνηση δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς ξένες ιδιωτικές επενδύσεις.

Προσέθεσε ότι με τις αγορές, τους εταίρους και την κοινωνία απέναντι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα.