Σε νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς στην ισχύουσα που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου έχουν υπαχθεί μόλις 940.000 κτίσματα και απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, η νέα ρύθμιση θα παρέχει διευκολύνσεις στους «αποδεδειγμένα μη έχοντες». Πιο συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να τακτοποιήσουν το σπίτι τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα μπορούν να το κάνουν είτε μέσω περισσότερων δόσεων, είτε ακόμα και με μείωση του προστίμου, που θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων. 

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης είχε τη δυνατότητα αλλά δεν προχώρησε στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου, τα πρόστιμα θα είναι «φωτιά», με το μέσο πρόστιμο ανά ρύθμιση να κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των κατεδαφίσεων για τρία χρόνια, ώσπου δηλαδή να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (που τώρα βρίσκονται λίγο πάνω από το 1%). 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, λένε από το υπουργείο, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει για αιγιαλούς και ρέματα, αλλά για περιοχές όπως το Γαλάτσι ή η Γλυφάδα, όπου υπάρχουν διαφωνίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των περίπου δύο εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων, έχει «τακτοποιηθεί» περίπου το 50%.