current views are: 9

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση13:17

ΔΝΤ και Σόιμπλε θέλουν νέο Μνημόνιο – Τι αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο του EWG

Εμπιστευτικό έγγραφο-φωτιά που καταγράφει τις συνομιλίες της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group της 11ης Νεμβρίου.

Δημοσίευση 13:17’

Εμπιστευτικό έγγραφο-φωτιά που καταγράφει τις συνομιλίες της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group της 11ης Νεμβρίου.

Εμπιστευτικό έγγραφο-φωτιά που καταγράφει τις συνομιλίες της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group της 11ης Νοεμβρίου, αποκαλύπτει το Euro2day, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ -διαμέσου της Ντέλιας Βελκουλέσκου- έθεσε ζήτημα νέου Μνημονίου, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ ζητούσε επιπρόσθετα μέτρα ήδη από τον Νοέμβριο, γεγονός που προκαλεί νέα ερωτήματα για τις παρασκηνιακές σχέσεις Τόμσεν-Σόιμπλε ώστε να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. 

Στις συνομιλίες (minutes) της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, καταγράφεται ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές. Η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι θα πρέπει να εξευρεθούν νέα μέτρα για το 2015, ώστε να καλύψουν τις δημοσιονομικές αστοχίες του μέλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης, η επικεφαλής του ΔΝΤ στο κουαρτέτο παρενέβη μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπου και έριξε τη «βόμβα» για νέο MoU πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου. 

Η εμπλοκή από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό επιβεβαιώθηκε εμμέσως και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανέφερε ότι έχει τεθεί ψηλά ο πήχης από το Ταμείο, τόσο σε σχέση με το ασφαλιστικό όσο και σε σχέση με τα δημοσιονομικά. «Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει σελίδα σε ένα, σε δύο μήνες, εάν δεν ρυθμίσουμε το χρέος» είπε και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση. «Πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά», σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να απαιτηθεί νέο πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει λύση μεταξύ των δύο πλευρών. 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση. Πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν από τον Μάρτιο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015. Όσο για τη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.


σχετικα αρθρα