current views are: 11

20 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση09:16

Υπεγράφη η απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες- Τι θα ισχύσει – Πώς θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξει το σχετικό ΦΕΚ με τους πίνακες για τις νέες αντικειμενικές, καθώς ήδη από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου υπογράφηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή τους

Δημοσίευση 09:16’

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξει το σχετικό ΦΕΚ με τους πίνακες για τις νέες αντικειμενικές, καθώς ήδη από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου υπογράφηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή τους

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξει το σχετικό ΦΕΚ με τους πίνακες για τις νέες αντικειμενικές, καθώς ήδη από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου υπογράφηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή τους. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών, οι νέες τιμές χωρίζονται σε εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια. Στις νέες αξίες (που παραμένουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υψηλότερες από τις εμπορικές) για ακίνητα μεταξύ 400 και 650 ευρώ, οι τιμές δεν αλλάζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές ανάμεσα στα 4.050 και 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα με αξία από 651 έως και 4.049 ευρώ θα έχουν μειώσεις στην αξία τους που θα κυμαίνονται από 5 έως 19%, ενώ -όπως λέει η ανακοίνωση- «παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών». 

Επιπλέον με την νέα υπουργική απόφαση ορίζεται η αναδρομική ισχύ που επέβαλε το ΣτΕ από τις 21 Μαΐου του 2015 που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φόρος λαμβάνει υπόψη του την εικόνα που έχουν τα ακίνητα την πρώτη πρώτου του έτους, φέτος θα υπολογιστούν τα ακίνητα που είχε ο καθένας στην αρχή του έτους, ο νόμος όμως θα υπολογιστεί αργότερα με την κυβέρνηση να κάνει νέες αλλαγές στους συντελεστές του φόρου έτσι ώστε να επιτευχθεί και πάλι το έσοδο των 2,65 δισ. παρά τις μειώσεις της βάσης υπολογισμού. 

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε (όπως λέει και η ανακοίνωση του Υπουργείου) ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αλλάξει από το 2007 παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει νομοθετικές αποφάσεις του παρελθόντος τις οποίες καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει. 

Βέβαια στο τέλος της ανακοίνωσής του το Υπουργείο -κατά τη συνήθη πρακτική του πλέον- επιτίθεται στον Τύπο μιλώντας για Κασσάνδρες που διαψεύδονται και έκαναν λόγο για νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Μόνο που εδώ το Υπουργείο ξεχνάει να πει ότι οι πολίτες δεν θα έχουν στην ουσία φορολογικό όφελος από την μείωση των αντικειμενικών καθώς η συνολική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ θα είναι η ίδια με πέρυσι. Άρα κάποιοι που θα χαρούν αρχικά ότι έπεσε η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους, θα δουν πιθανότατα να επιβαρύνονται με περισσότερο ΕΝΦΙΑ καθώς θα υπάρξει κάποιο «τερτίπι» έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα.


σχετικα αρθρα