current views are: 10

20 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:39

Έπεσαν οι υπογραφές για τον ΟΛΠ – Στην Cosco το 67% του Λιμανιού

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Κινεζική COSCO. Η βελτιωτική προσφορά της εταιρείας ανέρχεται στα 368,5 εκατ. ευρώ, η 22 ευρώ ανά μετοχή και έγινε δεκτή από το Ταμείο.

Δημοσίευση 17:39’

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Κινεζική COSCO. Η βελτιωτική προσφορά της εταιρείας ανέρχεται στα 368,5 εκατ. ευρώ, η 22 ευρώ ανά μετοχή και έγινε δεκτή από το Ταμείο.

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Κινεζική Cosco. Η βελτιωτική προσφορά της εταιρείας ανέρχεται στα  368,5 εκατ. ευρώ, η 22 ευρώ ανά μετοχή και έγινε δεκτή από το Ταμείο.

Τo δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Cosco πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. 

Η προσφορά της εταιρείας

Η προσφορά της Cosco μπορεί να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό της τάξης των 368,5 εκατ. αφορά το 67% των μετοχών και ακόμα 350 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επενδύσεις κατά την επόμενη οκταετία.

Εάν στα ποσά αυτά συνυπολογιστούν το ετήσιο αντάλλαγμα της τάξης του 3,5% επί του κύκλου εργασιών που θα αποδίδει η εισηγμένη επιχείρηση στους όμορους δήμους αλλά και τα 230 εκατ. που ήδη επενδύει η Cosco στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, η συνολική επένδυση ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως του τιμήματος για το 67%, η Cosco από την αρχική της προσφορά δεσμεύθηκε επίσης για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία. Αυτές αφορούν τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι, τη συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.

Ενημέρωση από τον ΤΑΙΠΕΔ ζητεί ο Δρίτσας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και όλα τα έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση.

Σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού ο κ. Δρίτσας ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

ΝΔ: Η πώληση του ΟΛΠ δικαιώνει τις πολιτικές μας

«Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που επέδειξε στο κλείσιμο της συμφνωίας:

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. 

Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

 


σχετικα αρθρα