current views are: 9

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση06:49

Αλλάζει τους κανόνες δανεισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Δημοσίευση 06:49’

Την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους. 

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ΄ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά. Για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, το επιτελείο του ΔΝΤ διεξήγαγε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων παραγόντων της αγοράς. 

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικό στοιχείο του έργου του ΔΝΤ για την αποτροπή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ παρουσίασε το 2013 ένα πρόγραμμα εργασίας με τέσσερις άξονες για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Δύο από τα τέσσερα στοιχεία αυτής της εργασίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί: Αυτό που αφορά στην ενίσχυση του συμβατικού πλαισίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από συλλογικές δράσεις (Οκτώβριος 2014) και στη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΔΝΤ σχετικά με τη μη ανοχή ληξιπρόθεσμων χρεών σε επίσημους πιστωτές (Δεκέμβριος 2015). Το ΔΝΤ θα εξετάσει αργότερα φέτος το τέταρτο και τελικό στοιχείο του έργου αυτού, το οποίο θα καλύπτει θέματα σχετικά με την εμπλοκή οφειλετών – πιστωτών κατά την αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβανομένης μίας επανεξέτασης της πολιτικής του ΔΝΤ για τον δανεισμό σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες πιστωτές. 

Αναλυτικές λεπτομέρειες των τελευταίων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το πλαίσιο για την κατ΄ εξαίρεση πρόσβαση σε δανεισμό από το ΔΝΤ, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα δημοσιοποιηθούν τις ερχόμενες ημέρες».


σχετικα αρθρα