current views are: 9

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση09:16

Πόσο απέχει το Νταβός από την Κομοτηνή;

Τί κι αν ήταν στο κοσμοπολίτικο Νταβός, το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στην Κομοτηνή. Εκεί όπου οι αγρότες συγκρούονταν με τα ΜΑΤ γύρω από ένα κτήριο όπου μέσα ήταν εγκλωβισμένος μέχρι πολύ αργά το βράδυ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Δημοσίευση 09:16’

Τί κι αν ήταν στο κοσμοπολίτικο Νταβός, το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στην Κομοτηνή. Εκεί όπου οι αγρότες συγκρούονταν με τα ΜΑΤ γύρω από ένα κτήριο όπου μέσα ήταν εγκλωβισμένος μέχρι πολύ αργά το βράδυ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Τί κι αν ήταν στο κοσμοπολίτικο Νταβός, το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στην Κομοτηνή. Εκεί όπου οι αγρότες συγκρούονταν με τα ΜΑΤ γύρω από ένα κτήριο όπου μέσα ήταν εγκλωβισμένος μέχρι πολύ αργά το βράδυ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Εκτός από τον βορά οι σκέψεις του Πρωθυπουργού έφταναν και στον νότο, στην Κρήτη, όπου οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες πέταξαν αυγά σε ταμπέλα τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και ζήτησαν ο Πρωθυπουργός να παραδώσει την έδρα του διότι δεν τον θέλουν να είναι εκείνος που τους εκπροσωπεί. 

Ο κ. Τσίπρας το βρήκε πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί και στην συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί με τον οποίο συζήτησε (για τί άλλο;) για το ασφαλιστικό. Άλλωστε από νωρίς το πρωί, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στο Bloomberg από το χιονισμένο ελβετικό χωριό, ο Γάλλος Επίτροπος είχε ξεκαθαρίσει ότι και για την Κομισιόν (όχι μόνο για το ΔΝΤ) ο οδικός χάρτης που -ενδέχεται- να οδηγήσει σε μία συζήτηση για το χρέος, περνάει πρώτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Στην ουσία όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην συζητηθεί το θέμα του χρέους παρά την πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κόντρα στον ισχυρισμό Τσακαλώτου ότι μόνο το ΔΝΤ ζήτησε επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές απορίες. 

Κάπως έτσι λοιπόν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ένας διάλογος κωφών ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι θα πρέπει τα πράγματα να πάνε γρηγορότερα, στην ουσία όμως να μην προχωράει τίποτα. Την ανάγκη να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχαν χθες στο Νταβός. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε και εδώ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους προσπαθώντας να αποσπάσει πίεση προς τους δανειστές. 

Στην Αθήνα τώρα, χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) υπό την προεδρεία του Γιάννη Δραγασάκη με κεντρικό θέμα την αξιολόγηση της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων, τη στιγμή μάλιστα που ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών διενεργούν προκαταρκτικούς ελέγχους, χωρίς όμως να έχει διαφανεί πότε θα έρθουν οι επικεφαλείς του κουαρτέτου. 

Την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να προεξοφλεί δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει κοντά 6% και τους αναλυτές να λένε ότι αν σπάσει το 500άρι, τότε δεν αποκλείεται να δούμε την αγορά να πέφτει ακόμη και κάτω από τις 350 μονάδες. Παράλληλα και τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν πάρει έντονα την ανιούσα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε εκ νέου το 10% από 8,7% 48 ώρες πριν. Μέσα σε ένα 24ωρο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε από το 9,6% στο 12,3%. Κερασάκι στην τούρτα ήρθε και άλλη μία κακή πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ. Αυτή τη φορά από την Ernst & Young που ανεβάζει την ύφεση στο -2,9% φέτος όταν η κυβέρνηση και οι θεσμοί την έχουν ορίσει στο -0,7%.

 


σχετικα αρθρα