Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού σχεδίου μέσα στους επόμενους μήνες» εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων που την απειλούν, προειδοποίησε από το Νταβός ο γάλλος πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι ενδεχόμενο Brexit θα ήταν «τραγωδία», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία με το Λονδίνο με κάθε τίμημα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σήμανε συναγερμό για «όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες», αναφέροντας συγκεκριμένα «την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού», σημειώνοντας πως «ανάμεσα στους κινδύνους, υπάρχει βέβαια το Brexit».

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να αποτραπεί ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένα Brexit «θα ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι κακό, πολύ κακό» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ώστε να αποτραπεί [το ενδεχόμενο] αυτό, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξει μία συμφωνία τον προσεχή μήνα, ο Βαλς απάντησε:

Όχι, νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Οι συνομιλίες άρχισαν πριν από λίγο. Πέρα από τις ομιλίες, πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό πάνω σε ειδικές συγκεκριμένες βάσεις. Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία να καθίσταται δυνατή αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.