Σειρά παρεμβάσεων στη νομισματική πολιτική από αρχές Μαρτίου προανήγγειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, όπου και ανακοίνωσε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει διαπιστώσει ότι η δυναμική του πληθωρισμού​ παραμένει ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

«Kαθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και των γεωπολιτικών ρίσκων. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι συνθήκες από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έχουν αλλάξει, κάνοντας ειδική αναφορά στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 40% από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Όσον αφορά στα επιτόκια, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30%.