current views are: 9

22 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση11:57

Ντάισελμπλουμ: Προϋπόθεση το ασφαλιστικό για μείωση του χρέους – Υπάρχουν ελλείψεις

Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Δημοσίευση 11:57’

Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Το ασφαλιστικό και την κάλυψη «των κενών του προϋπολογισμού» έθεσε ως σαφείς προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal το ΔΝΤ που χρηματοδότησε τα πρώτα δύο πακέτα προς την Ελλάδα μαζί με την ευρωζώνη, έχει επιθετικά ζητήσει την μείωση του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμεο για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραμένουν ακόμα σκεπτικές ως προς το να κάνουν βήματα προς την ελάφρυνση του χρέους – όπως η επιμήκυνση των δανείων- στον απόηχο των φόβων για τις προθέσεις της Αθήνας να εφαρμόσει περαιτέρω πολιτικές λιτότητας.

Μία επιλογή σε αυτό το δίλημμα, θα ήταν η υπόσχεση της Eυρωζώνης να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης στις πληρωμές του ελληνικού χρέους στο μέλλον, επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην εφημερίδα:

Μία επιλογή είναι απλώς να υποσχεθούμε ο ένας στον άλλον. Θα υποσχεθούν στους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια θα έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα τους υποσχεθούμε ότι θα μειώσουμε τις κορυφές (σ.σ. στην εξυπηρέτηση χρέους).

«Αυτό θα ήταν μία λογική λύση γιατί η πρώτη κορύφωση στην εξυπηρέτηση χρέους θα είναι σε 10 με 15 χρόνια, και ακόμα είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεγάλη θα είναι» είπε. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αναπτυχθεί η οικονομία στα επόμενα χρόνια, είπε.

Εναλλακτικά, συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπολογίσει από τώρα τα μέτρα που θα είναι αναγκαία για την ελάφρυνση χρέους και να ενεργήσει άμεσα ώστε να μειωθούν οι κορυφώσεις στην εξυπηρέτηση του.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η WSJ, εάν η Ευρωζώνη επιλέξει να μεταθέσει την ελάφρυνση χρέους για το μέλλον, το ΔΝΤ θα δυσκολευτεί να συμμετάσχει στο παρόν πρόγραμμα. Το Ταμείο λέει ότι οι κανόνες του δεν του επιτρέπουν να βοηθήσει τη χώρα, την ώρα που το χρέος της είναι μη βιώσιμο. Χωρίς την ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος ενδεχομένως να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι πριν την έναρξη των συζητήσεων με το ΔΝΤ για το χρέος η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμόσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να κλείσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα νωρίτερα μέσα στον μήνα, δεν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών, κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ:

Κατέθεσαν σοβαρή πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, αλλά προς το παρόν οι αριθμοί δεν βγαίνουν. 


σχετικα αρθρα