current views are: 12

22 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:12

Αναβάθμιση – έκπληξη από Standard and Poor’s

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s. 

Δημοσίευση 17:12’

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s. 

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s. 

Η αξιολόγηση της Ελλάδας πλέον είναι «B-», από «CCC+», και σε ανακοίνωσή του ο οίκος, σημειώνει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση, αφενός γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει τους όρους του τρίτου προγράμματος, ενώ η οικονομία έχει καλύτερη επίδοση απ ότι αναμενόταν.

Ο οίκος αξιολόγησης μάλιστα επαινεί την κυβέρνηση για την «απλοποίηση του καθεστώτος του ΦΠΑ, καθώς και το “ακούσιο” όφελος που έφερε η επιβολή των capital controls, το οποίο αφορά την ελαχιστοποίηση των αφορολόγητων συναλλαγών με μετρητά».

Οι αναλυτές του Οίκου αναφέρουν πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχετικά μικρή πλειοψηφία βουλευτών, το πιθανότερο είναι ότι θα τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης και τονίζουν:

Η βασική μας προσδοκία παραμένει ότι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους που επιβάλει το Eurogroup. Συμμεριζόμαστε αυτή την οπτική και δεν πιστεύουμε ότι καμία εναλλακτική δεν θα είναι βιώσιμη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας. 

Στο δημοσιονομικό πεδίο αναμένουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% φέτος (έναντι στόχου για 0,5%), το οποίο θα αυξηθεί κοντά στο 2% έως το 2019.

«Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο S&P στη συνοδευτική έκθεσή του.

Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι σταθερή.


σχετικα αρθρα