Συμφωνία ΕΛΠΕ - Ιράν για το πετρέλαιο μετά την άρση του εμπάργκο

Συμφωνία ΕΛΠΕ - Ιράν για το πετρέλαιο μετά την άρση του εμπάργκο

Σε συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου κατέληξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν ΝΙΟC. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο. 

Η συμφωνία προβλέπει άμεση έναρξη παραδόσεων αργού πετρελαίου. Επίσης προβλέπεται διακανονισμός του χρέος που είχε προκύψει λόγω του εμπάργκο του 2011.

Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους ( εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει:

  • Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.
  • Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών και όπως σημειώνεται «επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο