Μετά και το τέλος του υπερπροβεβλημένου Davos, όπου για να πάει και μόνο κάποιος (αν δεν έχει εξασφαλίσει πρόσκληση) χρειάζεται να δώσει 27.000 ευρώ για ένα εισιτήριο, σήμερα ξεκινά μία εβδομάδα όπου τα πάντα από το προσκήνιο περνάνε στο παρασκήνιο.

Οι επίσημες συναντήσεις του πρωθυπουργού και με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, τώρα δίνουν τη θέση τους στους «τεχνικάριους» των θεσμών, οι οποίοι συζητούν όλοι με όλους. Οι Ευρωπαίοι συζητούν με τους Έλληνες, οι Έλληνες με το ΔΝΤ και το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.

Το διακύβευμα ένα: Η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Τα ζητήματα όμως πίσω από αυτή την σχετικά απλή πρόταση είναι αρκετά, καθώς απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει συμφωνία για το πού θα πάει η συζήτηση έτσι και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δηλαδή: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι αν είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος αυτό θα πρέπει να γίνει βιώσιμο με τους όρους του Ταμείου. Η Κομισιόν από την άλλη -και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Νταβός- θεωρεί ότι στην πραγματικότητα το χρέος χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις (άλλοτε μικρές και άλλοτε λίγο μεγαλύτερες) για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες περίοδοι («the picks» όπως εξηγούσε μιλώντας στο Bloomberg) που θα απαιτήσουν από τον ελληνικό προϋπολογισμό να κατευθύνει στην εξυπηρέτηση του χρέους περισσότερο από 15%. 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο διαφωνεί Κομισιόν και ΔΝΤ είναι το δημοσιονομικό κενό του 2016. Η Ουάσιγκτον μιλάει για 1% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ) και η Ευρώπη για τα μισά. Άρα οι πρώτοι θεωρούν ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι ακόμη κι αν επιβληθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί, ενώ η Κομισιόν θεωρεί ότι το πρόγραμμα βγαίνει. Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει ότι όχι μόνο βγαίνει, αλλά ότι τελικά το 2015 (όταν κλείσουν τα στοιχεία του) θα καταλήξει να έχει και πρωτογενές πλεόνασμα. Χαρακτηριστική ήταν η έκφραση Τσίπρα στην ομιλία του για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλούν κάποιοι για δημοσιονομικό κενό ενώ έχουμε 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα». Εννοείται ότι αυτό δεν ίδρωσε το αυτί των δανειστών οι οποίοι αμέσως προτάσσουν ως απάντηση (και κυρίως το ΔΝΤ) ότι ακόμη κι έτσι, επειδή δεν βγαίνει ούτε η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και δεν θα φέρει την εξοικονόμηση στο σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ, άρα χρειάζονται και εδώ επιπλέον παρεμβάσεις. 

Κάπως έτσι φτάνουμε στα μόνα δύο πράγματα στα οποία συμφώνησαν όλοι όσοι είδε ο Πρωθυπουργός στο Νταβός: Το πρώτο είναι η βαθύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το δεύτερο η ανάγκη για ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μόνο που αν δεν συμφωνηθεί επί της αρχής (στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας) η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως την θέλουν οι δανειστές, δεν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα του Ασφαλιστικού, εκείνος απάντησε περί τις δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα είπε a couple of weeks που θα πει κατά βάση δύο εβδομάδες, μπορεί όμως και κάτι λιγότερο. Αυτό μεταφράζεται σε όλο αυτό το επταήμερο με ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων την άλλη Δευτέρα, ή στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Και εννοείται βέβαια ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι δεν εξαντλούνται στο Ασφαλιστικό, αλλά αφορούν και στο εργασιακό, στις αποκρατικοποιήσεις, στο άνοιγμα των αγορών, αλλά και στα κόκκινα δάνεια, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Μάριο Ντράγκι κατά την παρουσίασή του στο Νταβός, η οποία έγινε μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Εκεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να δει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων έτσι ώστε όλα να μπορούν να πουληθούν. Άρα και τα στεγαστικά πρώτων κατοικιών. Στην ουσία ανοίγει ξανά ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση είχε πάρει μία παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο και τώρα θα σκάσει στα χέρια της μαζί με όλα τα άλλα.