Τελεσίγραφο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στέλνουν οι τράπεζες σε περισσότερους από 30.000 κακοπληρωτές δανειολήπτες. Παράλληλα, οι τράπεζες προειδοποιούν ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τα δάνεια, θα λάβουν ειδοποιητήριο πλειστηριασμού, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει πάνω από 30.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, την ώρα που οι διασταυρώσεις στοιχείων συνεχίζονται. Έτσι, τελικά, ο αριθμός των κακοπληρωτών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, στο στόχαστρο θα βρεθούν αρχικά περίπου 10.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ακίνητη περιουσία και οι οποίοι μπορούν αλλά αποφεύγουν συσητματικά να ρυθμιστούν και να πληρώσουν. Ακόμη, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι προτεραιότητα θα έχουν τα ακριβά ακίνητα, τα οποία θα «πιάσουν» καλή τιμή στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, μόνο ένας στους δέκα δανειολήπτες – κακοπληρωτές ανταποκρίθηκε για να κινήσει διαδικασία ρύθμισης.

Την ίδια ώρα, η τρόικα φέρεται να πιέζει για τη δυνατότητα πώλησης και των προβληματικών δανείων που είχαν εξαιρεθεί έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενέχυρο τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Η διαπραγμάτευση για το εν λόγω θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους δανειστές να πιέζουν ωστόσο προς την κατεύθυνση του να δοθεί δυνατότητα πώλησης όλων των δανείων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμβολαιογράφους, ήδη έχουν εκδοθεί 60.000 διαταγές πληρωμής και η νομική διαδικασία για την έναρξη των πλειστηριασμών έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ακίνητα που δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμα και πρώτες κατοικίες.