Προς νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα πληροφορίες, η προθεσμία που εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου ενδέχεται να παραταθεί έως τις 8 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», εξαιτίας των συνεχών παρατάσεων οι... αυθαιρετούχοι αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, προκειμένου να μην φορολογηθούν εκ των υστέρων. 

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι λιγότερα από τα μισά αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, με την οποία θα δίνεται νέα οκτάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης.

Ωστόσο η τροπολογία παραβλέπει το ότι ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση, τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.