Μείωση των πωλήσεων της στο πρώτο τρίμηνο του 2016 προβλέπει η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Apple, για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά smartphones φθάνει σε επίπεδο κορεσμού και ότι η επέκταση της εταιρείας στην Κίνα δεν αρκεί για να διατηρηθεί η πρωτοφανής περίοδος ανάπτυξής της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
 
Τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπολογίζονται από 50 έως 53 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η Apple, σηματοδοτώντας την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το 2003 και μία υστέρηση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 55,5 δις. δολάρια. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, όπου οι συνολικές πωλήσεις και οι αποστολές iPhone ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων.
 
Αν και η εταιρεία παραμένει εξαιρετικά κερδοφόρα - καταγράφοντας καθαρά κέρδη στο ύψος - ρεκόρ των 18,4 δις. δολαρίων και πωλήσεις 75,9 δισ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 - δεν επωφελείται πλέον τόσο πολύ από την ταχεία αποδοχή των smartphones σε όλο τον κόσμο. 

Εκτός από το iPhone, σημειώνεται ανάσχεση και άλλων γραμμών προϊόντων της Apple. Οι αγορές των iPad συνέχισαν να μειώνονται, υποχωρώντας στα 16,1 εκατ. tablets κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015 έναντι πρόβλεψης 17,3 εκατομμυρίων. Οι πωλήσεις των Mac μειώθηκαν σε 5,31 εκατομμύρια έναντι εκτίμησης για 5,8 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις των IPhone αυξήθηκαν σε 74,8 εκατομμύρια έναντι 75 εκατομμυρίων που ήταν η μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Η μετοχή της Apple υποχώρησε το πρωί στην Ευρώπη κατά 3,2% στο ύψος των 96,84 δολαρίων.
 
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι επλήγη και από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, καθώς αυτή περιόρισε τα έσοδά της. Έσοδα ύψους 100 δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 αντιστοιχούν σήμερα μόνο σε 85 δολάρια, λόγω των αλλαγών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σημείωσε η Apple.