Σημαντική μείωση της διαφθοράς παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα μας το 2015 κατετάγη στην 58η θέση ανάμεσα σε 168 χώρες έναντι της 69ης που είχε καταλάβει το 2014. Παράλληλα, μαζί με τη Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν περισσότερο τη θέση τους.

Η πλέον «αδιάφθορη» χώρα –και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά– είναι η Δανία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Φινλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία («συγκατοικούν» στην 5η θέση), Ελβετία, Σιγκαπούρη, Καναδάς και Γερμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, η Κύπρος στην 32η μαζί με το Ισραήλ και τη Λιθουανία, ενώ η Τουρκία στην 66η μαζί με τη FYROM. Ως προς τις ΗΠΑ, ισοβαθμούν στη 16η θέση μαζί με την Αυστρία.

Αντίστοιχα, οι πιο διεφθαρμένες χώρες για το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ανγκόλα και το Νότιο Σουδάν που ισοψηφούν στην 163η θέση, το Σουδάν στην 165η, το Αφγανιστάν στην 166η και η Βόρεια Κορέα με τη Σομαλία στην 167η.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια σε 168 χώρες παγκοσμίως και αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα τόσο ως προς τις δομές όσο και ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση ειδικών για τη διαφθορά στο Δημόσιο που χρησιμοποιούν μια κλίμακα βαθμών από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) έως το 100 (αδιάφθορες).

Ενδεικτικά επισημαίνεται πως η Δανία, που είναι η πλέον αδιάφθορη χώρα, συγκέντρωσε 91 βαθμούς, ενώ οι πλέον διεφθαρμένες Βόρεια Κορέα και Σομαλία συγκέντρωσαν από 8 βαθμούς αντίστοιχα.

Η Βραζιλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση στην έκθεση, χάνοντας επτά βαθμούς και οπισθοχωρώντας ισάριθμες θέσεις στην κατάταξη, ενώ πτώση –και συνεπώς αύξηση της διαφθοράς– εμφανίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λιβύη, η Αυστραλία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Ως προς την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2012 είχε καταλάβει την 94η θέση με 36 βαθμούς, το 2013 την 80ή με 40 βαθμούς, το 2014 την 69η με 43 βαθμούς και φέτος την 58η με 46 βαθμούς.