Τη σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 13% στο 20% για τα φετινλα εισοδήματα και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 μελετά το υπουργείο Οικονομικών για τους αγρότες, ώστε να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση στην τελική φορολόγηση με την οποία δεσμεύεται από το πρόγραμμα. 

Αυτό προέκυψε από σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο τραπέζι της οποίαςτέθηκε η φορολογική κλίμακα των αγροτών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει βήματα πίσω, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που παραμένουν σε δυναμικά μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μελετώνται σενάρια ελάφρυνσης της φορολογίας των αγροτών, ενώ παράλληλα επίκειται ανακοίνωση για τις προκαταβολές φόρου οι οποίες θα είναι μειωμένες για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Ως παράδειγμα, για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, φέρνουν τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, καθώς και όσους έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 25%.