Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι τεχνικές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, ενώ όπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πιερ Μοσκοβισί, είναι αισιόδοξος ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα ταξιδέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ξεκινήσει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα. «Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες -τόνισε- και θα απαιτηθεί χρόνος, αλλά στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, ενώ θα είμαι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές». 

Όπως εξήγησε ο Γάλλος επίτροπος, ήδη τα τεχνικά κλιμάκια «σαρώνουν» τα οικονομικά δεδομένα, τις προτάσεις για το ασφαλιστικό για το φορολογικό, αλλά και για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση (και αυτό το παραδέχονται ακόμη και κύκλοι του Επιτρόπου) είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εξακολουθεί να προτάσσει ως λύση στο ασφαλιστικό την μείωση των κύριων συντάξεων σε ποσοστό έως 15% μεσοσταθμικά. Ταυτόχρονα το ταμείο απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης (με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι εργοδότες) για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών 1% με 1,5% καθώς θεωρεί ότι αυτό θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που αποδίδουν την σκληρή στάση του ΔΝΤ στον αδιάλλακτο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ως διευθυντής των ευρωπαϊκών λειτουργιών του Ταμείου, έχει διατηρήσει μία πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα διάχυτη είναι η ανησυχία ότι δεν το έχει σε τίποτα να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα. 

Παρά τις δυσκολίες που είναι φανερό πλέον ότι θα έχει η διαπραγμάτευση, ο Υπουργός Εργασίας (σε συνέντευξη Τύπου που συμμετείχε στις Βρυξέλλες επ΄ ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου) εξέφρασε την ελπίδα «έως τις 22 Φεβρουαρίου, που θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να έχει υπάρξει συμφωνία και να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο», για να συμπληρώσει: «Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχει». 

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι προς το καλό όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έστειλε όμως και σφήνα προς τους δανειστές λέγοντας ότι η Αθήνα έχει δώσει την πρόταση της για το ασφαλιστικό εδώ και ένα μήνα αλλά η μόνιμη επωδός των θεσμών είναι ότι «αξιολογείται». «Αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί την Ευρώπη ως σύνολο» συμπλήρωσε ο Ευρωβουλευτής, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρός αντιμετωπίζει ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων. 

Σφήνα προς την Κομισιόν έστειλε και Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Handel λέγοντας ότι κάποια τμήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με το ευρωκοινοβούλιο, ένα θέμα που όπως είπε, προτίθεται να το θέσει ακόμη στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς. 

«Είναι οι μισθοί της μεσαίας τάξης, βλάκα» 

Με την παραπάνω παραλλαγή της γνωστής φράσης που κάνει θραύση τελευταία, εξέφρασε ο ΣΕΒ την μεγάλη του ανησυχία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων γύρω από το ασφαλιστικό. Βασικός του προβληματισμός είναι η απουσία από τη δημόσια συζήτηση οποιαδήποτε αξιολόγηση της επίπτωσης που θα έχουν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας.

Όπως τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την Οικονομία, βιώσιμη επίλυση του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει χωρίς ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά σε εκείνα τα εισοδηματικά κλιμάκια που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Δηλαδή στη μεσαία τάξη που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη του κρατικού προϋπολογισμού λόγω του εξαιρετικά προοδευτικού φορολογικού συστήματος. Και συμπληρώνει: «Αυτό απαιτεί εισφορές με λογική ανταποδοτικότητας και σε εύλογο ύψος, καθώς και χαμηλή και προβλέψιμη φορολόγηση της εργασίας».