Σε νέα – έμμεση- παραδοχή λάθος χειρισμών κατά το πρώτο μνημόνιο το 2010 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την έκθεση τεκμηρίωσης που συνοδεύει τις ανακοινώσεις για τους νέους κανόνες παροχής χρηματοδότησης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ΔΝΤ στέκεται στην περίπτωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2010 και κάνει μία αναδρομή στον λόγο που τότε εισήχθη η «συστημική εξαίρεση», δηλαδή η χορήγηση δανείων σε χώρες με μη βιώσιμο χρέος, (κάτι που υπό άλλες συνθήκες αντέβαινε τον παλαιότερο κανονισμό του ΔΝΤ), αλλά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

«Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, αργότερα ελήφθη πολιτική απόφαση από τους ηγέτες της Ευρωζώνης οι οποίοι δέχθηκαν πως οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδος από τον επίσημο τομέα έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην έκθεση τονίζεται πως οι πολιτικές δηλώσεις που έγιναν τότε για το ελληνικό πρόγραμμα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, και ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν  τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σε αυτές τις χώρες. Καταγράφει τη δήλωση στο Ντοβίλ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί που πρότειναν να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί και για ένα διάστημα να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ιρλανδία.

Το ταμείο παράλληλα παραδέχεται ξεκάθαρα πως η διαδικασία για την έγκριση του δανείου προς την Ελλάδα τότε δεν ήταν ορθή καθώς:

  • Καθυστέρησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία εξέλιξη που είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
  • Δεν απετράπη τελικά η μετάδοση και διάχυση των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Πάντως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του επιφυλάσσει και ένα «καρφί» στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και τονίζει ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποφασίστηκε το 2010, έπειτα και από την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης».

Δείτε την έκθεση