Φορολογικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια οι «συμπληγάδες της κυβέρνησης»

Με πολύ κακούς οιωνούς ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση όμως να προσπαθεί αμέσως να ελαττώσει την σημασία όλων όσων γίνονται στο Hilton.

Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2016, 05:57 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2016, 18:23
Φορολογικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια οι «συμπληγάδες της κυβέρνησης»

Με πολύ κακούς οιωνούς ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση όμως να προσπαθεί αμέσως να ελαττώσει την σημασία όλων όσων γίνονται στο Hilton. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη στο χθεσινό briefing, που ήθελε και την κυβέρνηση να καταθέτει πρόταση στην τρόικα για επίσπευση των συζητήσεων του φορολογικού (αντί της Άνοιξης που έλεγε κορυφαία Υπουργός προχθές) ενώ είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. 

Και μετά τον αιφνιδιασμό έρχεται ο πανικός. Διότι μόνο με πανικό θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς την πρόταση που κατατέθηκε χθες άρον-άρον για συντελεστή 50% προκειμένου να συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το νούμερο είχε ήδη ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες (και το είχατε διαβάσει και εδώ) στην ουσία όμως δεν ήταν κάτι απολύτως νέο, αλλά η συγχώνευση δύο φορομπηχτικών πρακτικών που ήδη υπήρχαν: Του συντελεστή 42% και της εισφοράς αλληλεγγύης που φτάνει σε αυτά τα κλιμάκια το 8%. Μόνο που η νέα πρόταση αφορά σε συντελεστή 50% ΧΩΡΙΣ την εισφορά αλληλεγγύης.  

Και δεν είναι μόνο αυτό: Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένα στελέχη της κυβέρνησης υπήρξαν και προτάσεις για συντελεστές στο 55% ή ακόμη και στο 60%. Μόνο που τελικά αυτά τα σενάρια εγκαταλείφθηκαν. Άλλωστε αυτή είναι μία προσφιλής τακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων: Παρουσιάζουμε την κατάσταση ως ενδεχομένως πολύ χειρότερη κι έτσι οι πολίτες καταλήγουν να λένε κι ευχαριστώ από πάνω που τη γλύτωσαν. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι το 50% σχεδιάζεται να επιβληθεί σε ποσά ύψους 60.000 ευρώ, μόλις το ποσοστό πέσει λίγο και το κλιμάκιο ανέβει λίγο, τότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Να σας θυμίσω μήπως πώς η μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση εμφανίστηκε ως πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; 

Το αληθινό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι κάνει και εκείνη, ακριβώς όσα έκαναν και οι προηγούμενοι. Έβαζαν δηλαδή στα φορολογικά μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο να σπρώχνει. Πρώτα λοιπόν αποφασίζεται ο στόχος και μετά το μέσο που θα τον επιτύχει. Όπως λοιπόν είπαμε πιο πάνω θέλουμε να μαζέψουμε 300 εκατομμύρια. Επίσης θέλουμε να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα κι έτσι ορίζουμε πέντε ή έξι κλιμάκια ξεκινώντας από έναν χαμηλό συντελεστή 15% που θα βγάλει την ρετσινιά της φορολογικής επέλασης στους χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους. Επειδή όμως δεν βγαίνει με τίποτα η εξοικονόμηση που υποσχεθήκαμε στους δανειστές βγάζουμε μέσα από το μαγικό καπέλο… τέρατα! Και σε αυτά τα τέρατα, δεν έχουμε κοτσάρει ακόμη ως κυβέρνηση την ενσωμάτωση στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς που είναι από 0,7% και κλιμακώνεται ως το 8%. Ούτε την ενσωμάτωση της φορολόγησης των ενοικίων που θα πρέπει να αποφέρει επιπλέον 140 εκατομμύρια ευρώ. 

«Υπάρχουν πολύ υψηλές συντάξεις» 

Στην κορυφή της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές φιγουράρει το ασφαλιστικό. Πολύ απαισιόδοξες πληροφορίες έλεγαν χθες ότι οι δανειστές απέρριψαν στο σύνολο της την μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, κάτι που φαινόταν ότι ήταν στις προθέσεις τους από τότε που την χαρακτήρισαν «φιλόδοξη», μία ευγενική λέξη για να πεις πολύ απλά ότι κάτι «δεν βγαίνει». Και για τους δανειστές (και κυρίως το ΔΝΤ) δεν βγαίνει διότι πολύ απλά δεν δέχονται να υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Μόνο που ο Γιώργος Κατρούγκαλος στηρίζει στην συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με τους εργοδότες γι’ αυτή ακριβώς την αύξηση, την είσπραξη 500 εκατομμυρίων που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας των 600 εκατομμυρίων που καταγράφει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όσο για τα υπόλοιπα 100, εντελώς θεωρητικά καλύπτονται από την αύξηση του ΑΕΠ και άρα από την αύξηση της απασχόλησης. Ζήσε Μάη μου…δηλαδή. 

Για την τρόικα λοιπόν το ασφαλιστικό είναι όλο στον αέρα και η μόνη λύση είναι η περικοπή των κυρίων συντάξεων. Και εδώ η Όλγα Γεροβασίλη, στοbriefing, είχε ακόμη μία έκπληξη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η δέσμευση για τη μη περικοπή κύριων συντάξεων αφορά όλα τα ποσά, η Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει, καθώς «υπάρχουν πολύ υψηλές συντάξεις». Με άλλα λόγια, εμμέσως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν συντάξεις που τους αξίζει να κοπούν. 

Κόκκινα δάνεια 

Εκτός από το ασφαλιστικό και τα φορολογικά, ως τρίτο αγκάθι στη διαπραγμάτευση είναι και τα κόκκινα δάνεια, με τον Γιώργο Σταθάκη να επανέρχεται πιο σαφής τη δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης για να τονίσει ότι θα υπάρξει νομική παράταση έως τις 15 Μαρτίου για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα επιχειρηματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει συμφωνηθεί τουλάχιστον αυτό το θέμα έτσι ώστε να νομοθετηθεί και να φύγει πάνω από την πλάτη της κυβέρνησης.