Συνεχίστηκε και χθες αμείωτη η σύγκρουση κυβέρνησης - δανειστών, γύρω από τα βασικά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, που είναι το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά (δηλαδή το φορολογικό) και τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν τόσο έντονη, που λόγω της απουσίας των δημοσιογράφων από το λόμπι του Hilton, κατέληξε να διαδραματίζεται ακόμη και έξω από την αίθουσα όπου γίνονται οι συζητήσεις. Υπάρχουν μάλιστα συγκεχυμένες πληροφορίες που θέλουν κάποια στιγμή στελέχη των δύο πλευρών να διαφωνούν έντονα μπροστά στα ασανσέρ μιλώντας για απώλειες 1,2 δισ. σε τέσσερις τομείς της οικονομίας από τους οποίους χάνονται περίπου 300 εκατομμύρια από τον καθένα: Αμυντικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά έσοδα και τυχερά παιχνίδια. 

Βέβαια η κυβέρνηση προτάσσει τα δικά της θετικά στοιχεία όπως την βελτίωση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο. Όπως ανακοινώθηκε χθες έφτασαν τα 3,61 δισ., αυξημένα κατά 148 εκατομμύρια σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2015. Η καλή απόδοση προέρχεται από τις ΔΟΥ οι οποίες έφεραν στα ταμεία 3,9 δισ. (αυξημένα κατά 2,32% από πέρυσι) όταν τα Τελωνεία είχαν πτώση στις επιδόσεις τους κατά 11%. 

Ακόμη κι έτσι όμως, το αυτί των δανειστών δεν ιδρώνει και σήμερα πρόκειται να συζητήσουν το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο προσπέρασαν εχθες. Ανέβαλαν την χθεσινή συνάντηση, αφήνονταν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να πάρει τις απαραίτητες οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου και θα τον συναντήσουν σήμερα στις δύο το μεσημέρι. Η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε την Τρίτη, όταν και απορρίφθηκε στο σύνολό της η μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, μία πράξη της τρόικας αρκετή για να οδηγήσει σε στιλιστικό ατόπημα τον Γιώργο Κατρούγκαλο για πρώτη φορά στην κυβερνητική του καριέρα (μετά ίσως την άρση στις μύτες των παπουτσιών του). Βγήκε από την συνάντηση έχοντας απωλέσει την γραβάτα του και το ποσέτ από το σακάκι του. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δανειστές δεν δέχθηκαν την αύξηση κατά 1,5 μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, αλλά ούτε και το «χαράτσι» του 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα σύστημα που θεωρούν ότι θα αυξήσει κατ’ αρχάς την εισφοροδιαφυγή (ιδίως από τα 20.000 ευρώ και πάνω) και δευτερευόντως την φοροδιαφυγή, καθώς όλοι θα προσπαθούν για έναν ακόμη λόγο να κρύψουν εισοδήματα και να εμφανίζονται ότι κερδίζουν κάτω από αυτό το όριο. 

Αναβρασμός στην κοινωνία και την αγορά 

Την ίδια στιγμή πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί στην κυβέρνηση και η συγκυρία της διαπραγμάτευσης, με την χώρα να βρίσκεται σήμερα σε απεργιακό αναβρασμό, ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ενστερνιστεί τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «βοηθούν στη διαπραγμάτευση». Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου ότι οι δανειστές δεν απολαμβάνουν καθόλου το γεγονός ότι υπάρχει η κοινωνική αυτή αναταραχή, ενώ και στο χρηματιστήριο η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα είναι περισσότερο από εμφανής.
Χθες η αγορά έκλεισε στο -4,12% με τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να χάνουν πάνω από 10% (μόνο η Alpha Bank έμεινε στο -7,30%). Αιτία της νέα αναμπουμπούλας είναι η προεξόφληση της αγοράς ότι το κυβερνητικό σχήμα όπως το γνωρίζουμε πνέει τα λοίσθια, καθώς είναι πολύ πιθανή η απώλεια στήριξης μέρους ή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝ.ΕΛ.. Το γεγονός αυτό (θεωρεί η αγορά) οδήγησε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με την Φώφη Γεννηματά και τον Φώτη Κουβέλη (ασχέτως αν ο τελευταίος αποτελεί περισσότερο συμβολική στήριξη και όχι ουσιαστική) σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές και να βρεθούν κοινοβουλευτικές αντηρίδες. 

Η σημερινή ατζέντα 

Για σήμερα λοιπόν επανέρχεται στο προσκήνιο το ασφαλιστικό, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να περνάει στις δύο το μεσημέρι (σίγουρα με γραβάτα και ποσέτ) την μεγάλη περιστροφική πόρτα του Hilton, ενώ στη συνέχεια το απόγευμα των δανειστών θα γεμίσει με τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και κοινωνικής στέγασης, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει μία επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ημέρα θα κλείσει με θέματα ανταγωνισμού και κλειστά επαγγέλματα. 

Ο Σόιμπλε επιμένει για Grexit 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι με νέα παρέμβασή του, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανήλθε στις γνωστές ακραίες θέσεις του επιμένοντας ότι το καλύτερο για την Ελλάδα προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της, είναι να αποκτήσει το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος. Στην ουσία να βγει από ευρώ, έστω και προσωρινά, κάτι που ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011.