Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών αυξήθηκαν το 2015 οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία, λόγω του ιστορικά χαμηλού πληθωρισμού και των μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση που έχει γίνει ο βασικός κινητήριος μοχλός της οικονομίας.

Η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση το 2015. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από το 1992, σύμφωνα με εκπρόσωπο της στατιστικής αρχής.

Ο βασικός λόγος της αύξησης ήταν ο μέτριος πληθωρισμός, με τις τιμές καταναλωτή να ενισχύονται μόλις κατά 0,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε μη εναρμονισμένη βάση, και η ασυνήθιστα υψηλή αύξηση των ονομαστικών μισθών της τάξης του 2,8%, ανακοίνωσε η στατιστική αρχή.

Η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εισήγαγε εθνικό κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ ανά ώρα στις αρχές του 2015, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον, οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες έχουν δώσει την δυνατότητα σε εταιρείες και συνδικάτα να συμφωνήσουν γενναίες μισθολογικές αυξήσεις