current views are: 10

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση06:59

Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά για το ασφαλιστικό

«Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά». Πέντε μόλις λέξεις χρειάστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να αποκαλύψει την έκταση της εμπλοκής που σημειώθηκε χθες στις συζητήσεις του Hilton.

Δημοσίευση 06:59’

«Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά». Πέντε μόλις λέξεις χρειάστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να αποκαλύψει την έκταση της εμπλοκής που σημειώθηκε χθες στις συζητήσεις του Hilton.

«Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά». Πέντε μόλις λέξεις χρειάστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να αποκαλύψει την έκταση της εμπλοκής που σημειώθηκε χθες στις συζητήσεις του Hilton. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών των συντάξεων». Κι όμως ο συνδυασμός των δύο προτάσεων οδηγεί στο εξής απλό συμπέρασμα: Οι δανειστές μπορεί μεν να μην έχουν ζητήσει επισήμως κάποια μείωση συντάξεων, απορρίπτοντας όμως τις προτάσεις της κυβέρνησης, την οδηγούν τελικά στο ψαλίδι.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εργασίας, ένα από τα ανοιχτά θέματα είναι ο χρόνος απονομής της Εθνικής Σύνταξης. Η κυβέρνηση θέλει να δίνεται σε 15 χρόνια σε όλους. Η τρόικα θέλει να δίνεται σε 20 χρόνια και με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, απορρίφθηκε η λύση της αύξησης κατά 1,5 μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αυτομάτως στερεί από τον Γιώργο Κατρούγκαλο 600 εκατομμύρια τα οποία θα πρέπει να εξοικονομήσει απ’ αλλού. «Από πού;» θα ρωτήσει κάποιος. Μα προφανώς από τις συντάξεις, είναι η απάντηση. Επίσης οι δανειστές δεν δέχονται το 20% ως ασφάλιστρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η φοροδιαφυγή. 

Ασφαλιστικό και Χρέος 

Ως αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη συσχέτισε η Κριστίν Λαγκάρντ το ασφαλιστικό και το χρέος. Όπως εξήγησε σε μία ενημέρωση Τύπου, εάν δεν γίνουν ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τότε θα πρέπει οι Ευρωπαίου να προχωρήσουν σε βαθύτερες περικοπές στο χρέος, και το αντίστροφο. Αν στο ασφαλιστικό γίνουν βαθιές τομές, τότε το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί λιγότερο. Επιπλέον όμως εξήγησε ότι και το ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι να στηρίζεται στην κρατική επιχορήγησης η οποία στην Ελλάδα φτάνει στο 10% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 2,5% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, το ΔΝΤ από εκεί που είχε τον ρόλο του «κακού μπάτσου» βρέθηκε ξαφνικά να είναι ο θεσμός τον οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποχωριστεί, καθώς την στηρίζει στο αίτημα για ψαλίδισμα του χρέους. 

Άλλωστε χθες, η ελληνική κυβέρνηση από αλλού το περίμενε και από αλλού της ήρθε. Ήταν η Κομισιόν που παραινέβει (μάλλον άτσαλα) στην ελληνική διαπραγμάτευση κάνοντας κάτι που δεν συνηθίζεται. Με μελέτη της ζήτησε επιπλέον μέτρα για να βγει οικονομικά το 2016 (πέρα εκείνων που έχουν καταγραφεί στον προϋπολογισμό) και το 2017, χωρίς όμως να σημειώνει το ύψος τους. Σχολίασε πάντως ότι υπάρχουν και μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. 

Σε ερώτηση που έκαναν οι δημοσιογράφοι στον Υπουργό Οικονομικών, εκείνος δήλωσε αγνοία για την έκθεση, ενώ όπως είπε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντεκλάν Κοστέλο δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε ένα τέτοιο αίτημα. «Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κόκκινα Δάνεια 

Και ενώ οι δανειστές κράτησαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο 2,5 ώρες στο δωμάτιο που γινόταν η χθεσινή διαπραγμάτευση, τον Γιάννη Στουρνάρα δεν τον απασχόλησαν καν για μισή ώρα. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μπήκε, τους είπε δυο πράγματα και έφυγε. Συγκεκριμένα προχωρά και θα είναι έτοιμο στις 29 του μηνός, το πλαίσιο για την δραστηριοποίηση στην Ελλάδα εταιριών που να αγοράζουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται (με υπουργική απόφαση του Γ. Σταθάκη) να περάσει με νόμο την μηνιαία παράταση της προστασίας των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των επιχειρηματικών δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Από την άλλη, ο Υπουργός Ανάπτυξης ετοιμάζεται να δώσει παράταση μεγαλύτερη των 45 ημέρων σε εκείνους που εντάχθηκαν μέσα στο 2015 στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, η αίτησή τους όμως είχε ελλείψεις σε κάποια έγγραφα.


σχετικα αρθρα