Για πιθανές κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες από την κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, και κάλεσε τους πολιτικούς να στηρίξουν το δίχτυ ασφαλείας της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η επικεφαλής του ΔΝΤ, απηύθυνε αυτές τις προειδοποιήσεις μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και προανήγγειλε ότι το ΔΝΤ θα επεξεργασθεί τους επόμενους μήνες νέες προτάσεις για να βελτιωθεί και να επεκταθεί το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας, προσθέτοντας ότι και η Κίνα, που προεδρεύει φέτος στη G 20, έχει αυτό ως προτεραιότητα.

«Αν και το δίχτυ ασφαλείας (της παγκόσμιας οικονομίας) έχει αυξηθεί όσον αφορά την έκταση και την κάλυψή του, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει γίνει επίσης πιο κατακερματισμένο και ασύμμετρο», δήλωσε η Λαγκάρντ και τόνισε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε ότι χώρες που είναι εξαρτημένες από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν ένα ισχυρό μείγμα από αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, αυξημένες πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους και επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ πρέπει να αποδεχτούν ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα διατηρηθούν πιθανότατα χαμηλές για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Νιγηρία, εάν ζητηθεί αυτή. Κάθε τέτοια βοήθεια, σημείωσε, δεν πρέπει να συνδεθεί με στιγματισμό των χωρών αυτών. «Είναι ξεκάθαρα θύματα εξωτερικών σοκ» λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Η έγκριση από τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ έχει δώσει στο Ταμείο περισσότερους πόρους για να ανταποκρίνεται σε έκτακτες οικονομικές καταστάσεις και έχει δώσει, επίσης, μεγαλύτερη φωνή σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα. Επίσης, το ΔΝΤ εξετάζει την «ενίσχυση και διεύρυνση» της διαθεσιμότητας των προληπτικών πιστωτικών γραμμών «που είναι αποτελεσματικές για όλους».