Τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων επισημαίνει ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις ιδεοληψίες του μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και αμαυρώνει τις επενδύσεις. 

Μαζί με 52 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου. Σε δήλωσή του ανέφερε:

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη, συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης είναι πενιχρά. Κυβέρνηση η οποία, και σε αυτό το πεδίο, είναι “εγκλωβισμένη” ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που η ίδια προκάλεσε.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Συντονιστής της ΝΔ παραθέτει πίνακα με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, τονίζοντας ότι υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015.

 

σε εκατ. ευρώ

2014

2015

Πραγματοποίηση

Πραγματοποίηση

Εκτίμηση (Προϋπολογισμός 2016)

Εκτίμηση

(Προϋπολογισμός 2015)

Έσοδα αποκρατικοποιήσεων

384

254

268

577

 

Στη δήλωσή του καταλήγει λέγοντας πως:

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και έχουν οδηγήσει πολλές επενδύσεις,  είτε στην ακύρωση, είτε στην “κατάψυξη”.

Επιπλέον, ζητεί πλήρη ενημέρωση για τον λόγο  που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, καθώς και «για το αν εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016 και για τη φάση υλοποίησης που βρίσκονται διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων μετά τις συνεχείς, δημόσιες, αντιπαραθέσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τα εμπόδια που θέτουν και τις αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης».