Σε «θανατηφόρο σπιράλ» βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αγορές, σύμφωνα με το Citigroup, που επισημαίνει τον κίνδυνο ενός «Αρμαγεδδώνα» λόγω του πετρελαίου.

Όπως ανέφεραν αναλυτές του Citigroup, σύμφωνα με το Bloomberg, «φαίνεται πως τέσσερα συνδεδεμένα φαινόμενα οδηγούν έναν αρνητικό κύκλο στην παγκόσμια οικονομία και σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές». 

«Φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε πως άλλη μια χρονιά ακραίων κινήσεων του αμερικανικού δολαρίου (υψηλότερα) και των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων (χαμηλότερα) πιθανότατα θα συνεχίσουν να οδηγούν τον αρνητικό κύκλο και να καθιστούν πολύ δύσκολο για τους φορείς χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, να αντιπαλέψουν τις αντιπληθωριστικές δυνάμεις και να ανακόψουν τους καθοδικούς κινδύνους», τόνισαν σε κείμενό τους οι αναλυτές.

«Τα εταιρικά κέρδη και οι αγορές μετοχών επίσης πιθανώς θα υποστούν περισσότερους κινδύνους για πτώσεις σε αυτό το σενάριο του Αρμαγεδδώνα από το πετρέλαιο», πρόσθεσαν.

Το Citi υποστήριξε πως «η κατάρρευση στο πετρέλαιο και τα εμπορεύματα και η απότομη πτώση στους ρυθμούς του παγκόσμιου εμπορίου, σημαίνει πως αυτές οι ίδιες οι οικονομίες πιθανώς θα βιώσουν ένα συνολικό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά από το 1998», επισημαίνοντας πως αυτό πιθανώς θα πιέσει τη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές ενώ οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να βασιστούν στα αποθέματά τους για να διατηρήσουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».