Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε χθες Παρασκευή κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας, από A- σε Α, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τη «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και την «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα» της χώρας αυτής.

Η κίνηση του Fitch είναι ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα.

«Η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αδιάλειπτο ρυθμό», κατά «σχεδόν 7% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015», ένα ποσοστό το οποίο «είναι το πιο υψηλό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ανερχόταν στο 96,6% στα τέλη της περασμένης χρονιάς — ο Φιτς προέβλεπε προηγουμένως ότι θα κυμαινόταν περί το 105% — υποχωρώντας αισθητά από το ιστορικό υψηλό του, το 120% του 2012. Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην Ιρλανδία μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 70% ως το 2024, σύμφωνα με τον Φιτς.

Πέρυσι η Ιρλανδία επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες για τις εμπορικές της συναλλαγές, ανέφερε ο οίκος, που εκτιμά πως το 2016 η βελτίωση «της αγοράς εργασίας», δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης, και «η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών» θα υποστηρίξουν τη «δυναμική εγχώρια ζήτηση». Ο Φιτς προβλέπει ανάπτυξη περίπου 4% φέτος στην Ιρλανδία, από 2,4% προηγουμένως.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι προκήρυξε εκλογές την 26η Φεβρουαρίου την Τετάρτη, και η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να είναι σκληρή, με τον διάλογο να μονοπωλείται από τα θέματα της οικονομίας.

Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του Κένι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά το ποσοστό του υποχωρεί και αυτό σημαίνει πως το ίδιο και οι Εργατικοί, μέχρι σήμερα ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, απέχουν από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός, ενδέχεται μετά τις εκλογές να υπάρξει πολιτική αστάθεια, κάτι που σύμφωνα με τον Φιτς είναι μια πηγή πτωτικών κινδύνων για την οικονομία και «εξασθένισης των μεταρρυθμίσεων», κατά τον οίκο.

Η κίνηση σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την πρώτη δημοπράτηση ιρλανδικών κρατικών ομολόγων του α΄ τριμήνου, την επόμενη εβδομάδα.