Μόνο... ζάχαρη δεν διαμορφώνεται το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η οποία όχι μόνο εξακολουθεί να βυθίζεται στις ζημιές αλλά έρχεται αντιμέτωπη και με τις Αρχές για την κρατική ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ που έλαβε πέρυσι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα ο βραζιλιάνικος κολοσσός που φερόταν ως υποψήφιος επενδυτής αποδεικνύεται ότι έσπειρε φρούδες ελπίδες αφού ένα χρόνο μετά το πολυπόθητο deal δεν έχει υλοποιηθεί και ούτε πρόκειται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν εξετάζει το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η εταιρεία πέρυσι καθώς φέρεται να μην έχουν τηρηθεί από την κυβέρνηση οι απαραίτητες διαδικασίες με τις ευρωπαϊκές Αρχές αλλά ακόμη και με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Το ζήτημα αυτό έχει έρθει ουκ ολίγες φορές στη Βουλή με την βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να καταθέτει ερωτήσεις για το τι έγιναν τα χρήματα. Όπως αναφέρει η κ. Κεραμέως μεταξύ άλλων το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την ολική ή μερική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς διάφορους προμηθευτές της επιχείρησης προκειμένου να είναι η εταιρεία σε θέση να λειτουργήσει, χωρίς να καλυφθούν είτε οι τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες της, είτε οι δαπάνες αναδιοργάνωσης. Ωστόσο όπως προσθέτει το πρόβλημα δεν λύθηκε, δαπάνες για την αναδιοργάνωσή της δεν προβλέπονται πουθενά, την ίδια ώρα που η διοίκηση της εταιρείας προκαλεί κατασπαταλώντας τους όποιους διαθέσιμους πόρους.  

Με το θέμα της χρηματοδότησης έχει ασχοληθεί και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος τονίζει: «Η αδιαφάνεια και η διαφθορά των επιχειρήσεων όπως η ΕΒΖ έκρυβαν για χρόνια επιδοτήσεις στους αγρότες, με το αζημίωτο για τους εμπλεκομένους. Αντί η κρίση να βάλει τέλος στις πρακτικές αυτές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε πάλι τον ασκό του Αιόλου στέλνοντας τον λογαριασμό στους πολίτες».

Οκτώ έτη ζημιών και το deal που δεν έγινε

Την ώρα που εξετάζεται ως παράνομη η κρατική χρηματοδότηση η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο καθώς εξακολουθεί να βυθίζεται στις ζημιές για όγδοη συνεχόμενη χρονιά όταν η συνολική παραγωγή ζάχαρης δεν φθάνει να καλύψει ούτε το 10% της εγχώριας κατανάλωσης..

Η βιομηχανία έκλεισε τη χρονιά (ετήσια χρήση 1/7/2014 – 30/6/2015) με ζημιές – ρεκόρ σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 72,4 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στην έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών της ΕΒΖ (εταιρεία Grant Thornton) για τη χρήση από 1η Ιουλίου 2014 έως 30 Ιουνίου 2015 εφιστάται η προσοχή στο ότι «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ΕΒΖ κατά την 30ή Ιουνίου 2015 έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ.Ν.2190/1920» δηλαδή λύση της εταιρείας ύστερα από αίτημα όσων έχουν έννομο συμφέρον, επειδή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου».

Εν τω μεταξύ οι προσδοκίες για το deal με τον βραζιλιάνικο κολοσσό αποδεικνύονται απατηλές. Από τον περασμένο Αύγουστο που ήταν να μπουν οι υπογραφές τηρείται σιγή ιχθύος. Η συμφωνία προέβλεπε την πενταετή συνεργασία των δύο πλευρών με την ΕΒΖ να λειτουργεί και ως ενδιάμεσος μεταποιητικός σταθμός για λογαριασμό του ξένου ομίλου, που θα "στέλνει σε εμάς ποσότητες ακατέργαστης ζάχαρης, εμείς θα τη μετατρέπουμε σε λευκή κρυσταλλική και στη συνέχεια θα εξάγεται και στη Ρωσία, όπου έχουν συμφωνία για εξαγωγή 3 εκατ. τόνων ζάχαρης", όπως έλεγε τότε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γιαννακίδης. 

Έκτοτε η τύχη του βραζιλιάνικου ομίλου αγνοείται, με τις μηχανές της ΕΒΖ σιγα σιγά να σβήνουν...