Με υψηλά πρόστιμα, κλείσιμο της επιχείρησης και ποινές φυλάκισης βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), αλλά αρνούνται να τις δεχτούν.

Σύμφωνα με το «Έθνος», όσοι αρνούνται να δεχτούν πληρωμές με κάρτες αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα -που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ-, κλείσιμο της επιχείρησης από τρεις μήνες έως έναν χρόνο και με ποινή φυλάκισης έως 6 μηνών. 

Πιο αναλυτικά, οι ποινές που προβλέπονται είναι οι εξής:

  • Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. Το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου
  • Κλείσιμο της επιχείρισης από 3 μήνες έως 1 χρόνο
  • Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες 

Σημειώνεται επίσης ότι η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη ΓΓ Καταναλωτή, ενώ αν δεν το κάνει κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ

Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

Εν τω μεταξύ, το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί και πάλι με τη συλλογή αποδείξεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει διευκρινίσεις και οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε... μαύρα μεσάνυχτα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών είχε διαμηνύσει ότι για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα μετρούν μόνο οι αποδείξεις με το πλαστικό χρήμα

Παρόλα αυτά, ακόμη, πολλά καταστήματα δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα (POS), με αποτέλεσμα οι πολίτες να «χάνουν» παραστατικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.

Βάσει αυτής της ρύθμισης, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών, ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Στην ουσία, για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στη φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο και μετά καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες).