Για κίνδυνο «ισχυρής οπισθοδρόμησης» τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, εάν, όπως αναφέρει, η φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως οι τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες υποδηλώνουν. Παράλληλα επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καθυτερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο κ. Φέσσας τονίζει ότι οι ξένοι επενδυτές απευθύνουν τρία βασικά μηνύματα προς την κυβέρνηση: «Πρώτον, να υπάρξει άμεση άρση της αβεβαιότητας και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Για το σκοπό αυτό, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου είναι ένα απαραίτητο βήμα. Δεύτερον, οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτες. Τρίτον, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας μας στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, "απαιτείται, όμως, πιο αποφασιστική ηγεσία, από τώρα και στο εξής".

Παράλληλα στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδόθηκε σήμερα ο ΣΕΒ σημειώνει ότι παρά τη βελτίωση στην οικονομία παραμένει σε εύθραυστη ισορροπία.

«Προκειμένου να απομακρυνθεί πλήρως ο κίνδυνος μιας νέας διατάραξης της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, είναι αναγκαία η ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Η τάση σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, που διαμορφώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του 2016, με το επιχειρηματικό κλίμα να παρουσιάζει βελτίωση, παραμένοντας όμως σε σχετικά χαμηλό επίπεδο».

«Την ίδια ώρα», συμπληρώνει, «διάφορες προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα αυτή, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αφού δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί τα θέματα του ασφαλιστικού και των «κόκκινων δανείων». Αυτό εντείνει την ανησυχία στην αγορά, όπως εκφράζεται εν μέρει με την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των λιανικών πωλήσεων. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ρευστότητας και η χαμηλή ζήτηση, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μισθωτή απασχόληση το 2015 αυξήθηκε κατά 99.700 άτομα, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη από το 2001. Είναι επίσης η τρίτη συνεχής καθαρή αύξηση απασχόλησης μετά τα 6 χρόνια πτώσης (2006-2012). Στον τομέα του τουρισμού, παρά τη μείωση των αφίξεων (-4%), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν σημαντική άνοδο (+16%). Συνολικά στο 11μηνο του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι εξαγωγές το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,2 % ενώ η ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν θετική τον Δεκέμβριο του 2015 (+411 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά μετά από την επιβολή των capital controls, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση (+1.452 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες συνεχόμενης εκροής. Ωστόσο, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίστωση αγροτικών επιδοτήσεων (1,3 δισ. ευρώ) και την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο (-4,5%) και στο 11μηνο (-1,7%) ενώ υποχώρηση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2015 (-37,9%), αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των πρώτων μηνών του έτους που σημειώθηκε κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Συνολικά στο δεκάμηνο η μεταβολή είναι αρνητική κατά -6,4%.