Δημοσιονομικά μέτρα  για το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας για περιστολή δαπανών ύψους 1,8 δισ. Ευρώ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σε ενημέρωση από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016, την ώρα που το ΔΝΤ θέτει εμβόλιμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελούν οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, δηλαδή οι μειώσεις κατά 1,8 δισ. Ευρώ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πηγή από τις Βρυξέλλες σημείωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες κυβέρνησης-θεσμών για το ασφαλιστικό, ωστόσο παραμένουν τα «αγκάθια» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, των ποσοστών αναπλήρωσης και της περιόδου καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Στη σέντρα του Eurogroup η Ελλάδα - Επίμονη καθυστέρηση από την τρόικα

Εν τω μεταξύ, στην ατζέντα του Εurogroup της Πέμπτης θα βρεθεί και η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. «Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μπούμε σε αριθμούς», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, εκφράζοντας την πάγια θέση των θεσμών για ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, κατανοούν ότι η αξιολόγηση ​πρέπει να κλείσει σε «συντομότατο» χρόνο, παρά το γεγονός ότι φαίνεται αγεφύρωτο το χάσμα στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών. Τα θέματα αυτά χαρακτηρίζονται από τις Βρυξέλλες «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», με τον ευρωπαίο αξιωματούχο να τονίζει ότι  «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως με νόημα, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων. Η δήλωση αυτή προκαλεί ερωτήματα, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν από τον πρώτο γύρο επαφών, είναι ότι οι τροϊκανοί δεν μπήκαν στην ουσία, αλλά έβαλαν ξαφνικά στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά μέτωπα: Ασφαλιστικό, φορολογικό, Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, από την πρώτη εβδομάδα των επαφών του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, διαφάνηκε ότι οι δανειστές εμμένουν σε «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», ενώ δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται από ευρωπαϊκές διαρροές σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Τον φόβο μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση εξέφρασε με τον πλέον έντονο τρόπο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν η αξιολόγηση πάει μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο... «καήκαμε».

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό, κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχετικά με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε ότι κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου, στέλνοντας μήνυμα για τους διορισμούς στο δημόσιο εκ μέρους της κυβέρνησης.