Πολλά τα καρπούζια, αλλά μόνο δύο οι μασχάλες.

Όλα τα μέτωπα που έχει απέναντί της η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ορθάνοιχτα. Και δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση. Είναι φυσικά οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η επερχόμενη σύγκρουση στις εισόδους της πρωτεύουσας, είναι το μεταναστευτικό και η κερκόπορτα που ανοίγει στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και η εκλογολογία μαζί με την συζήτηση για την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Στα της διαπραγμάτευσης, η πιθανότητα της επιστροφής των δανειστών την Δευτέρα όλο και σβήνει και αυτομάτως μεταφέρεται για αργότερα η έναρξη της αξιολόγησης με καλύτερο σενάριο της ολοκλήρωσής της την Άνοιξη το αργότερο νωρίς το Καλοκαίρι. Κι αυτό διότι τότε η χώρα μας πλέον θα έχει βρεθεί απέναντι σε ένα αδιέξοδο. Άλλωστε γι΄ αυτό ήδη οι θεσμοί διαμηνύουν ότι δεν βλέπουν ιδιαίτερα πιεστικές αποπληρωμές χρέους μέχρι τον Ιούνιο. Θεωρούν ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα στραγγίζει αναγκαστικά τα δημόσια ταμεία σκουπίζοντας ό,τι βρίσκει και δεν βρίσκει και θα έρθει σε απόλυτο αδιέξοδο αρχικά τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο. Τον πρώτο μήνα του Καλοκαιριού το σύνολο των εντόκων γραμματίων και οι οφειλές στο ΔΝΤ φτάνουν τα 2,3 δισ., ενώ τον Ιούλιο τα 4,4.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να φτάσει τότε για να καταλάβει ότι δεν έχει καμία επιλογή. Άλλωστε το προχθεσινό «καήκαμε» του Τσακαλώτου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Και η κυβέρνηση γνωρίζει τί την περιμένει και οι δανειστές ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν πάρα πολλά για να πάρουν αυτά που θέλουν. Βέβαια χθες η Όλγα Γεροβασίλη προσπάθησε να μεταφέρει κάποιο από το βάρος στους δανειστές, λέγοντας εκείνο το γνωστό «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Θεσμών» δεν νομίζω όμως ότι ίδρωσε κανενός το αυτί. Σχεδόν ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες μέσω δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων που διοχετεύονταν στον Τύπο, έστελναν το δικό τους μήνυμα: Δεν σκοπεύουν να κάνουν εκπτώσεις απλά και μόνο για να βγούνε οι χρόνοι. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς «η ποιότητα είναι πάνω από την ταχύτητα» όπως ήταν η ακριβής πρόταση που αποδόθηκε σε συγκεκριμένο στέλεχος. Κι έτσι πλέον τα πράγματα δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό, αλλά είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΥΠΕΔ, η δημόσια διοίκηση και η αποπολιτικοποίησή της και τα επιπλέον μέτρα του 2016. Και όχι μόνο η τρόικα δεν δείχνει να βιάζεται αλλά ζητά και περαιτέρω διευκρινήσεις. Όπως αυτές που συμπεριέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγηση».

Κατά την προσφιλή τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μειώσει την σοβαρότητα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ. Πρώτ’ απ’ όλα επαναλαμβάνουν ότι «πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση». Είναι σαν εκείνο που έλεγε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι ουδέποτε δεν του ζήτησαν μειώσεις συντάξεων. Αλήθεια είναι αυτό. Ποτέ οι δανειστές δεν λένε ότι θέλουν επιπλέον μέτρα ή περικοπές. Απλά ορίζουν τον στόχο και κλείνουν τους δρόμους με τους οποίου δεν θέλουν αυτός να επιτευχθεί.

Αξίζει πάντως να δούμε την πλήρη ανησυχία στην οποία βρίσκεται η αγορά, η οποία δύο ημέρες τώρα προεξοφλεί ένα πολιτικό αλλά και διαπραγματευτικό αδιέξοδο, γεγονός που έχει φέρει μέσα σε δύο ημέρες πτώση 10,53% στον Γενικό Δείκτη. Και επειδή για κάποιους το Χρηματιστήριο της Αθήνας «δεν έχει πλέον σημασία» αξίζει να σκεφτείτε ότι στην αρχή του 2016 οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες είχαν κεφαλαιοποίηση 11,5 δισ. και αυτή τη στιγμή έχουν λιγότερη από 5 δισ. Πρόκειται για χαμένα χρήματα που κάποιοι έβαλαν. Κι όμως αυτοί οι «κάποιοι» είμαστε όλοι εμείς, αν αναλογιστούμε ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, η ανακεφαλαιοποίηση καλύφθηκε εν πολλοίς από την κρατική ΕΥΔΑΠ.