Συμφωνίες σε ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο και κατασκευές, φέρνει στις βαλίτσες της η Κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού στο Ιράν.

Με θετικό πρόσημο αποτιμάται το σύνολο των επαφών και συνομιλιών των δύο πλευρών. Η Κυβέρνηση πλαισιώθηκε από περίπου 30 επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων ο όμιλος Μυτιληναίου, ο Άκτωρας,τα ΕΛΠΕ, η Aegean Airlines, εκπρόσωποι της ένωσης Εφοπλιστών  και εκπρόσωποι εμπορικών επιχειρήσεων. 

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη παρά την άρση του εμπάργκο ωστόσο Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την κεφαλαιοποίηση των συνομιλιών.  «Πήγαν όλα καλά, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά» δηλώνει στο newpost ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή.

Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της Ιρανικής Κυβέρνησης και των ΕΛΠΕ για την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα μας , μάλιστα οι δύο πλευρές αναζητούν και τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ρυθμιστούν τα χρέη της Ελλάδας που αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πριν την επιβολή του εμπάργκο εισήγαγε το 1/4 των εθνικών της αναγκών από το Ιράν

Παράλληλα η Ελλάδα εκτιμά πως θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και στον Τουρισμό, καθώς συζητήθηκε και φαίνεται πως θα υλοποιηθεί η κάλυψη της αερομεταφοράς από την Aegean ​με καθημερινά δρομολόγια όταν σήμερα πραγματοποιούνται μόλις 3 την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως 2,5 εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες επιλέγουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, όπως εκτιμούν οι Υπουργοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Πάντως πριν από όλα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση τραπεζικών θεμάτων ώστε και οι δύο πλευρές να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τις οποίες συμφώνησαν.