Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξησή τους εδώ και περισσότερο από 3,5 χρόνια αναμένεται να καταγράψουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών

κρατικών ομολόγων.

 

Οι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο την Πορτογαλία ως ασθενή κρίκο στην Ευρωζώνη, ωθώντας χθες τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων πάνω από το 4%, για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες. Σήμερα, η απόδοση των τίτλων αυτών αυξήθηκε περαιτέρω κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 4,26% και είναι σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο του 2012.

Οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η νέα πορτογαλική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό που συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει αυξήσεις στην έμμεση φορολογία για να είναι ο προϋπολογισμός συμβατός με τα δημοσιονομικά όρια της ΕΕ. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι η Λισαβόνα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της.

Η Πορτογαλία κινδυνεύει, επίσης, να χάσει την προστασία που έχει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν υπάρξει μία μόνο υποβάθμισή της, δεν θα έχει το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έχει μεγάλη σημασία, για τη διατήρηση των οικονομικών της σε τάξη, να αποφύγει μία τέτοια υποβάθμιση.