Η ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο έφθασε στο 1,6% για το 2015, επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μετά την επίσημη επιβεβαίωση των στοιχείων της οικονομίας την Παρασκευή.

Σε γραπτή δήλωση του μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται με ηχηρό τρόπο.

«Προκύπτουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών στην οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως παραμένει ως βασική προϋπόθεση η προσήλωση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεωνQ

Οφείλουμε να μείνουμε μακριά από ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει την οικονομία στα πρόθυρα της συνολικής κατάρρευσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Μετά τις αναπροσαρμογές, η πραγματική ανάπτυξη υπολογίζεται στο 2,7%.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, τις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις μεταφορές, καθώς και στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.