«Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για bail-in έχουν προκαλέσει τους επενδυτές να κοιτάξουν με μια πιο "κριτική" ματιά τους κινδύνους που γεννήθηκαν από τις τράπεζες», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε παράλληλα τις εκκλήσεις για χαλάρωση των κανόνων που αφορούν την τραπεζική ένωση, μετά την πτώση που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές.

«Αυτό θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:

Θα πρέπει πρώτα να κάνουμε την τραπεζική ένωση ισχυρότερη κατά την άποψή μου. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω κατά τα προσεχή έτη. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

«Έχουμε τώρα πολύ αυστηρότερους κανόνες για το ποιος θα την πληρώσει αν πάει κάτι στραβά στις τράπεζες και δεν είναι ο φορολογούμενος», είπε.
«Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές κοιτούν πολύ πιο κριτικά τις τράπεζες, και ό,τι οδηγεί σε διόρθωση τις αγορές», σημείωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης παρέμειναν συγκρατημένα θετικές παρά μια πληθώρα δεικτών που δείχνουν μια οικονομική επιβράδυνση, και τις κακές οικονομικές ειδήσεις από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Από το 2008 βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση κρίσης», είπε και πρόσθεσε πως οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ισχυρές.