Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει μετατραπεί το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος σε όλα τα ανοιχτά, «καυτά» μέτωπα, προκειμένου να ολοκληρώσει σύντομα και επιτυχώς την αξιολόγηση, χωρίς να παραβεί την «κόκκινη γραμμή» της οριζόντιας μείωσης των κύριων συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Έθνος, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται ταυτόχρονα όλα τα θέματα του ασφαλιστικού, που είναι αλληλένδετα, όπως οι επικουρικές, το εφάπαξ, το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, καθώς και το μέρισμα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσον αφορά τις εισφορές, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5% κάτι που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει στα έσοδα θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ δηλαδή από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η αύξηση του 1% στις εισφορές σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.

«Ψαλίδι» θα επέλθει και στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις μια και με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Σχετικά με το μέρισμα το Δημοσίου, αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ οι δανειστές ασκού πιέσεις και στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.