Επανέρχεται το μέτρο των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εισπράξεων και συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αποχής από τους πλειστηριασμούς, λόγω των capital controls, όπως αναφέρουν τα «Νέα» η Γενικη Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βγάζει στο «σφυρί» ένα αγροτεμάχνιο και ένα διαμέρισμα, με στόχο έσοδα της τάξης των 66.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ. στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ και ακολουθεί στις 13 Απριλίου στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης διαμέρισμα 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

Και τα δύο βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι αποτελούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποδίδουν πολλά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δισ. ευρώ εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ. ευρώ.