Σε ένα κυνήγι με τον χρόνο μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση που έχασε παταγωδώς την χρονική δέσμευση που η ίδια έθεσε για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Έτσι, εφόσον το δεύτερο (και ουσιαστικό) σκέλος των διαπραγματεύσεων δεν αρχίζει σήμερα είναι αρκετά λογικό να βγάλει κάποιος τα εξής συμπεράσματα:

  •          Σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των δανειστών που έμειναν στην Αθήνα για να λειάνουν τις διαφορές των δύο πλευρών δεν έχουν βρει κοινό τόπο.
  •          Η δυσκολία να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση δείχνει πόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί ώστε να υπάρξει τελικά μία συμφωνία. 

Με αυτά τα δύο στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι όπως χάθηκε η σημερινή ημερομηνία έναρξης που είχε προβλέψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλο τόσο κινδυνεύει κάθε μέρα που περνάει και το χρονικό τριήμερο που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών για να λήξει η όλη συζήτηση. Ήτοι 26 με 28 Φεβρουαρίου. Και βέβαια ο χρόνος λειτουργεί μόνο ενάντια στην κυβέρνηση. Η ρήση Τσακαλώτου «αν φτάσουμε Μάιο-Ιούνιο καήκαμε» τα λέει όλα αν και για την ώρα παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο καθώς ο Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Πάσχα. Μάλιστα κατέληξε (αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι δεν ακολουθεί από κοντά τις θρησκευτικές πρακτικές) ότι εννοεί το Πάσχα των Καθολικών που είναι στις 27 Μαρτίου. Το Ορθόδοξο Πάσχα είναι την 1η Μάϊου. Και μπορεί οι δύο ημερομηνίες να είναι αρκετά κοντά, σίγουρα όμως σε ψυχολογικό επίπεδο (για την λειτουργία της αγοράς για παράδειγμα) το να αγγίξουμε τον Μάιο δεν θα είναι καθόλου καλό. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μοιραία συνδέεται και με το προσφυγικό του οποίου το κόστος υπολογίζεται από 600 εκατομμύρια ως 1 δισ.. Και βέβαια για τους δανειστές αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλυφθούν από επιπλέον μέτρα. 

Παράλληλα να μην ξεχνούμε ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τα χρήματα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην κρατική μηχανή και μπορεί να απορροφηθούν ώστε να μην χάθει κάποια ημερομηνία αποπληρωμής ομολόγων φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο. Αν όμως η διαπραγμάτευση φτάσει για άλλη μία φορά στον απώτερο χρόνο της η κυβέρνηση θα χάσει την όποια διαπραγματευτική της θέση καταλήγοντας να δέχεται οτιδήποτε βρεθεί πάνω στο τραπέζι προκειμένου να πάρει τα 5,7 δισ. που διακυβεύονται σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Και αυτό το «οτιδήποτε» δεν θα είναι άλλο από το σχέδιο Τόμσεν, το οποίο ζητά μέτρα ύψους 7 έως 9 δισ. 

Οι απαντήσεις Τσίπρα 

Η κυβέρνηση πάντως, δια στόματος του Πρωθυπουργού (που έχει βάλει την υπογραφή του ώστε να χάσουν τη δουλειά τους περί τους 1000 εργαζόμενους στα κανάλια) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή συντάξεων, ένα μέτρο που θεωρείται στο Μαξίμου απόλυτα υφεσιακό. Όμως στην ερώτηση της Κυριακάτικης Αυγής αν υπάρχει περίπτωση μονομερούς νομοθέτησης, απέφυγε να είναι ξεκάθαρος ζητώντας από τους θεσμούς «να σταματήσουν μονομερώς να κωλυσιεργούν, εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». 

Με το ασφαλιστικό να είναι το βασικότερο σημείο σύγκρουσης κυβέρνησης - δανειστών, αρχίζει να διαφαίνεται πως η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πάει να χτυπήσει σε τοίχο, κι έτσι προσεκτικά ξεκινά το επικοινωνιακό ξήλωμα του πουλόβερ του νόμου Κατρούγκαλου ώστε με κάποιο τρόπο να γίνει δεκτό είτε από τις ομάδες που αντιδρούν σφοδρά (αγρότες) ή ακόμη και από τους 153 βουλευτές. Άλλωστε από τους δανειστές έχει απορριφθεί στο σύνολό του. Έτσι, ο Υπουργός Εργασίας -που σήμερα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου- έχει ήδη απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών λέγοντας ότι το ένα Ταμείο που έχει μπει στον νόμο θα μπορούσε να γίνει τρία. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η οργανωτική διάρθρωση των Ταμείων -εξήγησε ο Υπουργός- όσο μας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης που είναι ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη». 

Ανάλογο «ξήλωμα» έχει ξεκινήσει και στο θέμα των αγροτών με την κυβέρνηση να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πολιτικά αλλά και ιδεολογικά τις αντιδράσεις τους που συνεχίζονται. Έτσι, ήδη σχεδιάζονται στο Υπουργείο Εργασίας μία διαφορετική αφετηρία και βηματισμός για την μετάβαση των αγροτών στο καθεστώς της καταβολής 20% του τζίρου τους για τις ασφαλιστικές τους καλύψεις. Η επιβολή αυτού του ποσοστού παραμένει στο 2019, όμως το ποσοστό που θα επιβληθεί το 2017 σχεδιάζεται να μειωθεί στο 12% από το 14% ενώ το 2018 το νούμερο θα ανεβεί στο 14% από το 17% που είναι σχεδιασμένο να ανέβει σήμερα.