Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να κλείσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση έστειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου απέφυγε να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων. Πάντως, όπως είπε, η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, ωστόσο, τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική. Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με το κ. Ντράγκι, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να «λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπληρώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις», ενώ, τέλος, αναφορά έκανε και στο φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως είπε, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.