current views are: 11

16 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:50

Πότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα και το καλό σενάριο

Με μια διαρροή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη προσπαθεί το Μαξίμου να κατευνάσει της ανησυχίες για την χρονική στιγμή της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Δημοσίευση 08:50’

Με μια διαρροή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη προσπαθεί το Μαξίμου να κατευνάσει της ανησυχίες για την χρονική στιγμή της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Με μια διαρροή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη προσπαθεί το Μαξίμου να κατευνάσει της ανησυχίες για την χρονική στιγμή της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα. Έτσι η τελευταία πληροφορία επ’ αυτού θέλει το κουαρτέτο να επιστρέφει στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Η ερώτηση όμως είναι «θα πρόκειται για κουαρτέτο;» Άλλωστε απ’ ότι φαίνεται οι δανειστές έχουν χωριστεί στα δύο και πλέον αυτό δεν κρύβεται, μετά και την δημόσια παρέμβαση Τόμσεν που έφερε στο προσκήνιο την απαίτηση νέων μέτρων ύψους έως 9 δισ. ευρώ αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως η χώρα μας να χρειαστεί και ένα τέταρτο μνημόνιο.

Από την άλλη όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας». Και βέβαια η τελευταία πρόταση της δήλωσης έχει δύο αποδέκτες: Και την ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να προχωρήσει στις κινήσεις εκείνες που θα κάνουν εφικτή την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την ευρωπαϊκή άποψη (κυρίως εκφρασμένη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

Την ίδια στιγμή πάντως ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones) προχώρησε για άλλη μία φορά σε δηλώσεις που ακολουθούσαν την γνωστή τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Όπως είπε η Ελλάδα δεν είναι σε κακό δρόμο, προσέθεσε ωστόσο ότι ο δρόμος είναι μακρύς για να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας. Και το πρώτο βήμα αυτού του δρόμου είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση πίεσε όσο μπορούσε ώστε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει… χθες, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο οι θεσμοί ζητούν επιπλέον στοιχεία για να καταλήξουν (πρώτα εκείνοι μεταξύ τους και στη συνέχεια με την κυβέρνηση) ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα έως το 2018.

Η ελληνική πλευρά πάντως ήδη στηρίζει την προσέγγισή της στα 770 εκατομμύρια ευρώ που κατάφερε να εξοικονομήσει πέρυσι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για να σφίξει ιδιαίτερα έντονα το ζωνάρι της, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την επερχόμενη έλλειψη ρευστότητας που -μοιραία- της επιφυλάσσουν οι θεσμοί. Κι αυτό τη στιγμή που τα έσοδα δεν φαίνεται να βελτιώνονται. Σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου, τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 8 εκατομμύρια από τον στόχο, ενώ μόνο τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ξεπέρασαν τον στόχο κατά 405 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 483 εκατομμύρια ευρώ, κι έτσι «σώθηκε» η συνολική εικόνα εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. από 443 εκατομμύρια που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι. Έτσι η κυβέρνηση είναι απολύτως εγκλωβισμένη στην συνέχιση του στραγγαλισμού της οικονομίας θέλοντας να έχει διαπραγματευτικό χαρτί. Η τακτική αυτή της συγκράτησης των δαπανών, και της μεταφοράς της στο μέλλον αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση μία ανάσα της τάξης των 470 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» ώστε η οικονομία να μην «ξοκείλει» στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που η διαπραγμάτευση διαρκέσει πέρα από το καλό σενάριο του Καθολικού Πάσχα (27 Μαρτίου) που όρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.