Συνεχίζονται τα σχέδια επί χάρτου στο υπουργείο Οικονομικών ως προς το θέμα του αφορολόγητου και τη συλλογή αποδείξεων.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι φορολογούμενοι φέτος θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος (από 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια). Οι αποδείξεις αυτές θα πρέπει να προέρχονται από τη χρήση πλαστικού χρήματος για αγορές που θα γίνουν μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης που αναμένεται σύντομα να έρθει στη Βουλή. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διάταξη για τη συλλογή αποδείξεων από τη χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα ισχύει για άτομα άνω των 65 ετών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορεί να χρησιμοποιεί μετρητά προκειμένου να εξασφαλίσει σε αποδείξεις το 30% ή και λιγότερο του ετήσιου εισοδήματος (το ποσοστό θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση που θα λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών) για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τα σενάρια για τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να εξασφαλίζεται η έκπτωση φόρου 2.100 σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος.