Διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπέγραψαν οι ξενοδόχοι με ξενοδοχοϋπάλληλους, και μάλιστα για τον δεύτερο χρόνο προβλέπονται αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς 1%!

Έτσι σε μια εποχή μισθολογικής άπνοιας για να μην πούμε υποχώρησης των μισθών στην ελληνική οικονομία, όχι μόνο ως απόρροια των μνημονίων, αλλά και των capitals controls που επιβλήθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, ένας κλάδος εργαζομένων θα έχει αύξηση στο μισθό του.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν σήμερα το μεσημέριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ). Η συμφωνία που διαμορφώνει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο θα είναι διετούς διάρκειας και θα ισχύει από 1/1/2016 ώς 31/12/2107.

Στο μισθολογικό κομμάτι προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία στο επίπεδο των 761 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και αύξηση 1% από 1/4/2017. Επιπλέον διατηρεί το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για τη δεύτερη, κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στον συγκεκριμένο κλάδο που έχει σταθεί σχετικά όρθιος την τελευταία εξαετία της δραματικής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είναι η τρίτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι δύο πλευρές από το 2012.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, δήλωσε: 

Χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τρίτη συνεχόμενη φορά. Πρόκειται για ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθεια θωράκισης των εργασιακών συνθηκών στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα σαρωτικών μεταβολών και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας την τελευταία 5ετία. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, καθώς και τη σταθερή προσήλωσή τους στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Μαζί με τους εργαζομένους, δείχνουν το δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν, για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης.